Ontheffing van executeur testamentair
30 juni 2003
Vraag nummer: 2324 (oude nummer: 2787)
L.S.
Als verpleegkundig specialist ben ik beroepsmatig, als begeleider/behandelaar betrokken bij een clientsituatie. Situatie: alleenstaande man, beginnend dement, heeft een belangenhartiger welke was aangesteld als executeur testamentair.
Mijn client heeft inmiddels een vriendin en zij hebben, naar hun zeggen, het testament veranderd waardoor de aanvankelijke belangenbehartiger ontheven van zijn functie als executeur testamenair. Hiervan heeft hij echter geen officieel bericht gekregen.
Vraag 1: is de notaris verplicht dit te melden bij de eerder aangewezen persoon?
Vraag 2: in hoeverre beoordeelt (kan beoordelen?)een notaris de wilsbekwaanheid van zijn klant?
Op voorhand dank voor beantwoording.
Hans Staats
p.s. opgegeven e-mail adres is werk(e-mail)adres
Antwoord:
Geachte heer Staats,
Ik was toevallig net op de site aan het kijken, toen uw vraag binnen kwam. Per omgaande dus antwoord.
Een excuteur hoeft geen formeel bericht te krijgen dat hij of zij in een testament als zodanig is aangewezen. En omgekeerd ook niet dat hij of zij als zodanig weer is geschrapt. Netjes is het natuurlijk wel, dat iemand verteld wordt dat van zijn diensten geen gebruik meer zal worden gemaakt.
Het is niet aan de notaris om een en ander te melden; dat is de eigen verantwoordelijkheid van de persoon die het testament opmaakt. Mensen kunnen als executeur worden aangewezen, zonder dat ze het weten. Maar er is ook geen verplichting om het te aanvaarden, als je van niets weet en/of het niet wilt doen.
De notaris beoordeelt altijd de handelingsbekwaamheid en de vrijheid om eigenstandig de wil op te maken van zijn cliƫnt. Toevallig heb ik daar vorige week tijdens een collegiaal etentje nog met 'onze' notaris, mr. C. van der Griend, over gesproken.
Dat neemt niet weg dat de keuze van de erflater aan discussie onderhevig kan zijn. Maar ja, het zijn zijn spullen en zijn geld en zijn leven waar hij zelf over beschikt.
mr W.G.H.M. van der Putten