Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Gratis testament of codicil mogelijk?

2 februari 2016

Vraag nummer: 45093

Is er een manier om gratis een testament of codicil te maken met uitvaart- en erfeniswensen, buiten mijn ouders om? Ik durf hen deze vraag niet te stellen, omdat ik nog thuis woon en zij het niet zullen begrijpen. Ik wil gewoon graag dat mijn wensen vastliggen, je weet maar nooit of je een auto-ongeluk krijgt, of 's nachts een hartaanval. Het zou gewoon fijn zijn als alles vastligt.

Ik ben 22 en woon nog thuis. Veel erfgoed heb ik niet: weinig geld, hooguit spullen met emotionele waarde.

Mijn beste vriendin weet mijn uitvaartwensen en ik wil ook dat zij na mijn dood alle zeggenschap over mijn spullen krijgt. Ik vrees echter dat mijn ouders niet accepteren dat ik mijn beste vriendin boven hen stel. Maar mijn vriendin is degene die mij het beste begrijpt en kent.

Ik zou het liefst zien dat zij mijn geld, persoonlijke spullen en crematie-as krijgt. Ook wil
ik niet dat mijn ouders invloed hebben op de muziekkeuze, ik weet dat ze mijn smaak niet delen.

Ik heb niet het geld voor een duur codicil of duur testament, maar wil wel graag iets regelen. Het hoeft niet moeilijk te zijn, gewoon een zo simpel mogelijk document waarin mijn muziekkeuze staat, mijn wens om orgaandonor te zijn, de wens voor een crematie, en dat mijn vriendin mijn bezit en as krijgt. Is er een goedkope of gratis manier om dit vast te leggen?

Carla

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vraag is eenvoudig te beantwoorden. Uw wensen ten aanzien van de uitvaart/crematie, bestemming van de as, verdeling van goederen met emotionele waarde e.d. is een klassiek voorbeeld van wat er in een codicil kan staan. Er is helemaal geen testament nodig.

Een testament is nodig als er goederen van waarde te verdelen zijn, zoals een huis, tienduizenden euros spaargeld, of als er kinderen zijn waarvan voogdij geregeld moet worden, maar niet voor de zaken waar u het over hebt.

Een testament kan men niet gratis laten opmaken. De kosten verschillen per notaris, maar liggen rond de EUR 500,-. En na het overlijden moet er ook een akte van erfrecht worden opgemaakt na het openen van het testament, wat ook nog eens zo'n EUR 500,- kost.

Het schrijven van een codicil is gratis. U kunt zelf in een soort brief opschrijven wat u wilt dat er gebeurt als u onverhoopt komt te overlijden. Die brief moet helemaal met de hand worden geschreven, er moet een datum op staan en u moet uw handtekening zetten. Op die manier wordt het een rechtsgeldig codicil. Typen en printen is niet rechtsgeldig. Dat is te makkelijk na te maken.

U moet het originele exemplaar - in een gesloten enveloppe waar u op schrijft: 'Codicil. Openen na mijn dood" met uw naam, datum en handtekening - in handen geven van iemand die u helemaal vertrouwt, dat hij of zij uw wens zal willen volgen. U moet een kopie zelf bewaren en ook een kopie in een gesloten enveloppe aan uw vriendin geven. Ik zou haar het origineel niet geven, omdat het bewaren bij een neutraal persoon het meest verstandig is. Juist als iemand alles krijgt, is het niet zo geloofwaardig als die persoon zelf met een codicil aan komt zetten. Dat kan bij de familie weerstand oproepen.

Wanneer u later nog eens een ander codicil zou willen maken, bijvoorbeeld omdat u een vaste relatie krijgt, kunt u bij die neutrale persoon ook makkelijker uw codicil terug vragen. Of het ruilen voor een nieuwe versie met een actuele datum.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder