Wlb nieuwe term "particulier graf"; ondernemer aansprakelijk voor fouten?
16 januari 2010
Vraag nummer: 7238 (oude nummer: 14817)
Geachte heer Van der Putten,
Tijdens de opvraag van de tarieven voor 2010 bij diverse gemeentes valt het mij op dat er gemeentes zijn die nog steeds gebruik maken van de oude termen zoals "eigen graf" of "graf met uitsluitend recht". Dit in tegenstelling tot de nieuwe term "particulier graf".
In hoeverre strekt mijn aansprakelijkheid als uitvaartverzorger als hier in de toekomst juridische problemen door ontstaan? Bijvoorbeeld als een gemeente onjuiste termen hanteert op een bewijs van grafrecht. Sommige gemeentes sturen deze naar ons toe en wij moeten deze dan doorsturen naar de rechthebbende doorsturen. (bijv. gemeente Ede)
In het andere geval vind ik bij de meeste gemeentes geen wijziging op de beheersverordening waardoor de nieuwe term niet gehanteerd wordt.
Met vriendelijke groet,
Maria van den Elskamp
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het is ook mij niet ontgaan dat de meeste gemeenten nog steeds gebruik maken van de oude termen "eigen graf" of "graf met uitsluitend recht" en niet van de per 1-1-2010 wettelijk ingevoerde term "particulier graf".
Gemeenten en andere houders van begraafplaatsen dienen de verordening of het reglement met terugwerkende kracht tot 1-1-2010 veranderen. Dat is noodzakelijk, omdat men graven anders vanaf die datum niet rechtsgeldig uitgeeft. Maar de enige echt noodzakelijke verandering is slechts de wijziging van enkele woorden.
Ik verwijs kort naar vraag 14464 d.d. 1 december 2009 '
Wijzigingen Wlb (Particulier graf)' in de subrubriek Verordening / reglement van de hoofdrubriek Begraven.
http://www.uitvaart.nl/?s_page_id=68&scat=96&id=14464&pid=1
Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om de term 'particulier graf' te gebruiken. Er is makkelijk verwarring met graven en begraafplaatsjes op particuliere grond. En de term 'eigen graf' is alom gebruikelijk. Het blijven gebruiken van de term 'eigen graf' zorgt er ook voor dat er geen problemen zijn met overgangsregelingen, als begraafplaatshouders de wijziging van hun verordening of reglement te laat doorvoeren. En dat geldt naar mijn inschatting voor 98 tot 99% van de begraafplaatsen.
Gemeenten hebben daarbij ook nog de complicatie dat de kosten die zij in rekening brengen formeel belastingen zijn. De belastingrechter is erg gespitst op juridisch sluitende grondslagen. Het lijkt me beslist niet uit te sluiten dat als een slimme rechthebbende (die deze rubriek leest) weigert om een aanslag/nota van de gemeente voor kosten aan een eigen/particulier graf in 2010 te betalen, van de belastingrechter gelijk krijgt (hij moet dan wel tijdig bezwaar maken).
Ook zou het makkelijk zijn om de term 'eigen graf' te behouden omdat men dan de tekst van brochures, aktes, standaarbrieven, site, voorlichtingsmateriaal e.d. niet hoeft te veranderen.
Maar ik wijd uit. Uw vraag is of u als uitvaartverzorger aansprakelijk bent voor juridische problemen die hier mogelijk uit voort kunnen vloeien. Dat denk ik niet. Maar ik kunt zichzelf indekken door een briefje te schrijven aan de betreffende begraafplaatshouders, die hun verordening en reglement nog niet hebben aangepast, hen te wijzen op de wetswijziging en te stellen geen enkele directe of indirecte aansprakelijkheid te willen dragen voor de juridische tekortkomingen in hun regelgeving.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten