Wat zijn de consequenties als een uitvaarleider zelf het aannemingsformulier ondertekent?
13 augustus 2008
Vraag nummer: 5624 (oude nummer: 11151)
Het is opvallend dat een uitvaartleider vaak tekent voor de overeenkomst die hij sluit met een opdrachtgever voor een uitvaart (namelijk door zelf het aannemingsformulier te ondertekenen). Kan dit zomaar en wat zijn de gevolgen hiervan? Momenteel stelt de begraafplaats/ het crematorium dat de genoemde opdrachtgever ook daadwerkelijk zelf moet ondertekenen. Is dit correct?
met vriendelijke groet,
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Als alleen een uitvaartleider de opdracht voor een begrafenis of crematie tekent en niet diens opdrachtgever, dan is de laatste niet gebonden. De begraafplaats of het crematorium kunnen hun nota natuurlijk altijd kwijt aan de uitvaartonderneming. Als die er alleen voor tekent, neemt die ook het risico van het niet betalen door de opdrachtgever.
Maar er kunnen problemen ontstaan als de door de uitvaartleider genoemde persoon weigert om een grafakte te tekenen of om zich aan de regels voor de maten van grafmonumenten te houden. Er is dan juridisch geen binding van de opdrachtgevende nabestaande, ook geen binding aan de algemene voorwaarden.
Nu zijn zulke problemen zeldzaam, maar als ze er zijn, hebt u echt een probleem.
Ik zou als ik de beheerder van een begraafplaats of crematorium was altijd een originele handtekening van de opdrachtgevende nabestaande willen hebben, waar uit blijkt dat hij opdracht geeft en akkoord gaat met de algemene voorwaarden/reglement van de begraafplaats.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten