Wat bepaalt de plaats van aangifte (bij gebouw in/over 2 gemeenten)?
12 februari 2007
Vraag nummer: 4629 (oude nummer: 8849)
Misschien is deze vraag al eens eerder gesteld, maar ik kon hem nbiet vinden dus daarom nog maar een keer. Om gemeente grensen worden nog wel eens zorginstellingen gebouwd. Hoe wordt bepaald waar de aangifte van overlijden moet plaatsvinden. Hoofdingang? Grootste deel van het pand op de grond van gemeente A of B, OZW of nog anders? En wat als er in de verkeerde gemeente aangifte wordt gedaan?
Antwoord:
Geachte heer,
Ik geloof niet dat deze vraag ooit eerder gesteld is.
Ik kan me bijna niet voorstellen dat een gebouw van een zorginstelling voor een deel in gemeente A en voor een deel in gemeente B staat. Al was het maar omdat dan onder het regime van 2 bouwverordeningen en 2 bestemmingsplannen en dergelijke geen bouwvergunning verleend had kunnen worden. En de OZB-waarde per deel van het gebouw voor de betreffende gemeenten niet te ontwarren is.
Ik denk niet dat de gemeentegrens dwars door een gebouw heen loopt. Behalve in Baarle-Nassau is dat ondenkbaar. Wel denkbaar is dat een zorginstelling aan de rand van de gemeente lag en dat men een stuk nieuwbouw net over de grens in een andere gemeente pleegt. Maar dan zijn de gebouwen wel te onderscheiden.
Ik schat in dat als een dergelijke situatie zich zou voordoen, het adres van het gebouw waar het overlijden plaats vindt, bepalend is. Als het (bij)gebouw van overlijden in gemeente A staat en een eigen adres heeft, terwijl het hoofdgebouw of de hoofdingang met een ander adres in de andere gemeente staat, dan is het eigen adres van dat bijgebouw bepalend. Als het gebouw geen eigen adres heeft, dan is het adres van de hoofdingang bepalend.
U kunt in die zorginstelling ook eens vragen hoe het daar zit met hulp van brandweer, bouwkundige inspectie en toezicht van de gemeente en dat soort dingen. Want dat kan ook per gemeente verschillen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten