Verzwijging waar het lichaam is
15 februari 2018
Vraag nummer: 53843
Beste heer van der Putten,
deze vraag had ik gisteren gesteld aan dhr. Van de Griend, die verwees naar u.
vandaag werd ik gebeld door een zus van een overledene, haar broer was zondag overleden en dit was tevens gemeld door het verzorgingstehuis. Toen mevrouw en haar zussen eindelijk samen aankwamen was de overledene al overgebracht in opdracht van de bewindvoerder. I.v.m de carnaval is de bewindvoerder pas morgen weer bereikbaar (donderdag) en niemand kan mevrouw vertellen waar haar broer is en door wie hij is overgebracht. Vreemd verhaal, maar mevrouw is nu alle ondernemers aan het afbellen met de vraag of hij daar is. Dit kan toch niet door een bewindvoerder, uitvaartondernemer en verzorgingshuis verzwegen worden?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Bij mijn weten is een bewindvoerder niet bevoegd om een uitvaart te regelen, omdat zijn bevoegdheid ophoudt op het moment van overlijden. Maar dat terzijde.
Het is natuurlijk onacceptabel dat hij dan de overledene laat overbrengen en niemand er van in kennis stelt wie hij daar voor inschakelt en waar de overledene dan is. Ik begrijp dat de overledene enkele dagen 'zoek' was.
Het is de vraag of een andere uitvaartondernemer en het verzorgingshuis wel weten wie de overledene heeft afgehaald en waar deze was. Of dat die andere uitvaartondernemer weet hoe hij eventuele nabestaanden kan bereiken.
Ik geef de nabestaanden in overweging om een klacht in te dienen tegen de bewindvoerder. Dat kan bij de organisatie waar deze persoon werkzaam is. Overigens is de ene bewindvoerder nog niet de andere; dat hangt af van de vraag waarom hij of zij is aangesteld.
Ik meen dat het handelen of beter gezegd het nalaten van het verzorgingshuis ook klachtwaardig is, omdat men een bewoner laat ophalen zonder te weten door wie, waar en hoe. Dat is naar mijn mening een ernstig tekortkoming in de zorgplicht van zo'n tehuis.
Als de familie het heel scherp zou willen spelen zou zij aangifte kunnen doen van het laten verdwijnen van een lichaam. Dat is op grond van de Wet op de lijkbezorging strafbaar.
Overigens zou ik als nabestaanden weigeren om de kosten van de overbrenging en bewaring van de overledene te betalen. Er zijn waarschijnlijk overbodige kosten gemaakt door toedoen van de bewindvoerder. Die mag hij dan lekker zelf betalen, zou mijn dochter zeggen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.