Rechthebbende van een graf
2 februari 2002
Vraag nummer: 782 (oude nummer: 993)
Op 12 oktober 1996 is een mijnheer overleden die voor de 2e keer gehuwd is. De zoon van mijnheer is opdrachtgever. Overledene was verzekerd bij DELA. DELA betaalt het graf en de meerkosten worden (volgens bijnota) betaald door 2e echtgenote van mijnheer. Automatisch is aangenomen dat de opdrachtgever (de zoon dus) rechthebbende van het graf wordt en dus nu is en dat is telefonisch doorgegeven aan de desbetreffende gemeente. Nu echter na vier jaar wil de 2e echtgenote van mijnheer het graf op haar naam hebben. Alle formaliteiten zijn vervuld zonder handtekening.
Wie heeft er nu (juridisch gezien) recht op het graf. De zoon of de 2e echtgenoot?
Wat is hier eventueel aan te doen?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Niemand heeft aanspraak - op grond van het zoon-zijn of echtgenote-zijn etc. - op het zijn van rechthebbende. Het is een zaak van direct bij het overlijden de zaken goed regelen, en niet 4 jaar later.
Als een graf eenmaal op naam van iemand is gezet, is het niet mogelijk om dat te wijzigen zonder medewerking van de huidige rechthebbende zelf of door een rechterlijk bevel.
In uw geval is de 2e echtgenote vier jaar te laat. Ze had direct moeten laten vastleggen dat ze rechthebbende wilde worden. Nu is er niets meer aan te doen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).