Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onze verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid en plichten bij een opbaring bij derden

13 oktober 2023

Vraag nummer: 67410

Als een familie wil dat hun dierbare na de condoleance in een zalencentrum de nacht (onbeheerd) blijft omdat daar de volgende dag ook de rouwdienst zal plaatsvinden aan welke zaken moeten wij, of de zaalverhuurder dan denken/voldoen?
Stel: er breekt brand uit die nacht: er ontstaat emotioneel leed natuurlijk
Er zal dan n.a.w. aanspraak gemaakt worden op een aansprakelijkheids- verzekering van de zaal of uitvaartondernemer.
Moet een zaal of familie van tevoren gewezen worden op de eventuele risico's of is dat overbodig?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u geen lijstje geven van zaken waar u en de zaalverhuurder aan zouden moeten denken. Dat hangt mede van de omstandigheden af. In het algemeen is het zo dat als u of de zaalverhuurder nalatig of erg slordig is en als gevolg daarvan schade ontstaat, u of hij aansprakelijk kan zijn. Maar als er geen nalatigheid is maar domme pech, wordt het voor een gedupeerde al weer een stuk moeilijker iemand daarvoor verantwoordelijk te houden.

Ik weet niet of het verblijf van een overledene in een zalencentrum extra risico's met zich meebrengt. Stel dat er wordt ingebroken, is het niet waarschijnlijk dat men een overledene meeneemt. Stel dat er brand ontstaat, is er een probleem. Maar in uw rouwcentrum zou ook brand kunnen ontstaan. Ik schat dat risico even groot of even klein in.

Ik zou als ik u was wel tegen de familie zeggen dat u voor schade of onverwachte situaties tijdens dat nachtelijk verblijf in het zalencentrum niet aansprakelijk kunt zijn. En dat in een mailtje opschrijven en dat mailtje door de familie voor akkoord laten bevestigen.

U kunt ook afspreken dat u alleen voor schade aanspreekbaar bent tot de schade die uw verzekeraar vergoedt.

In hoeverre het zalencentrum wel of niet aansprakelijk zou willen zijn, is iets wat het zalencentrum zelf met die familie kan regelen. Daar zou ik niet tussen gaan zitten, als ik u was. Want u kent de verborgen risico's niet (bijvoorbeeld slechte bedrading waardoor kortsluiting en brand ontstaat).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder