Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Omzetten verlof tot begraven naar verlof tot cremeren ten opzichte van Belgie

14 mei 2017

Vraag nummer: 50746

Hallo,

In Belgie dient, bij een crematie, een zogenaamde tweede schouw plaats te vinden door een, door de gemeente toegewezen, schouwarts. Dit is alleen bij een crematie van toepassing, niet bij een begrafenis.

In het grensgebied waar wij werken worden wij daardoor wel eens geconfronteerd dat zogenaamde Nederbelgen of Nederlanders die in de grensstreek komen te overlijden, 1 of 2 dagen langer in het mortuarium moeten verblijven voordat ze kunnen worden overgebracht naar Nederland.

Ik kreeg als uitvaartverzorger de tip om daarom bij de gemeente van overlijden in Belgie aan te geven dat het een begrafenis zal worden waardoor het lichaam wel direct opgehaald kan worden, er vindt immers geen tweede schouw plaats op last van de Gemeente.

Vervolgens zou ik het verlof tot begraven in Nederland kunnen laten omzetten naar een verlof tot cremeren. Ik vraag me af of dit mogelijk is c.q. of een ambtenaar van de Burgelijke stand in Nederland zo'n 'Belgisch verlof tot begraven' mag omzetten naar een 'Nederlands verlof tot cremeren'......Weet u dit?

Ik kreeg de tip van een Belgische uitvaartonderneming die voor mij een aangifte gaat verzorgen nav een overlijden aldaar. Volgens hem doet hij vaker aangifte voor Nederlandse collega's op die manier waardoor er geen vertraging in het overbrengen ontstaat. Ik vond het een 'tricky advies' en ben daar niet in meegegaan maar ik vraag het me wel af nu. Het zou in dit specifieke geval wel betekenen dat de overledene twee dagen eerder terug in Nederland zou zijn gekomen en dat is natuurlijk wel een diepe wens van de familie waar je als uitvaartverzorger wel alles voor wilt doen, mits mogelijk binnen de grenzen van de wet. Vandaar deze vraag aan u.

Met vriendelijke groet,

Arie van den Berk

Antwoord:

Geachte heer,

In Nederland mag begraven worden met een Belgisch of Luxemburgs verlof tot begraven. En er mag gecremeerd worden met een Belgisch of Luxemburgs verlof tot cremeren. Er hoeft geen verlof tot begraven of cremeren uit Belgiƫ bij de gemeente te worden omgezet in een Nederlands verlof. De houder van de begraafplaats of het crematorium mag het buitenlandse verlof aannemen. Zie artikel 14, lid 5, van het Besluit op de lijkbezorging.

Ik krijg wel vaker de vraag of met een verlof tot begraven in Nederland ook mg worden gecremeerd. En of met een verlof tot crematie ook mag worden begraven. Mijn antwoord is positief, daar zie ik geen probleem in. Er zijn namelijk geen verschillende eisen gesteld aan de afgifte van een verlof tot begraven of tot cremeren. Dat maakt het verschil theoretisch. Bovendien zijn er gemeenten die geen verlof tot begraven of een verlof tot cremeren afgeven, maar een 'verlof tot begraven of cremeren'. Dat vind ik een goed idee. Als dat kan, kan een Belgisch verlof tot begraven ook in een Nederlands crematorium worden gebruikt om te kunnen cremeren.

Maar dit is mijn persoonlijke mening. Een Nederlands crematorium kan eisen dat u met een (Belgisch of Nederlands) verlof tot cremeren komt.

Ik denk dat het verstandig is als u deze kwestie eens in een brief voorlegt aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Postbus 20011, 2500 EA Den Haag. U kunt gewoon schrijven wat u in uw vraag hebt gesteld.

U kunt de minister dan ook de suggestie doen om de Wet op de lijkbezorging zo te wijzigen, dat een 'verlof tot begraven of cremeren' kan worden afgegeven, dat overal kan worden gebruikt. Dan zijn we van (een beetje) bureaucratie verlost. Het ministerie is op dit moment bezig om te kijken waar de wet gestroomlijnd kan worden en dit lijkt mij nu juist zo'n puntje dat nu even praktisch opgelost kan worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder