Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Meegeven overlijdenspapieren aan ondernemer (of transporteur)

24 mei 2015

Vraag nummer: 42385

Beste Mijnheer vd Putten,

Ik ben werkzaam in een hospice en in een hospice overlijden nu eenmaal mensen. In de regel is het zo dat de a en de b verklaring samen met de overledene richting het uitvaartcentrum gaat, of laat ik het anders zeggen, dat deze door de mensen die de overbrenging doen worden meegenomen. Een enkele keer neemt de familie de papieren op verzoek van de uitvaartverzorger mee . In beide gevallen zijn wij als hospice een stukje verantwoordelijkheid kwijt. Nu is het recent voorgekomen dat er iemand werd opgehaald en de mensen van de overbrengauto de a en de b verklaring niet mee namen omdat die nog zou worden opgehaald ( helaas weet ik niet welke ondernemer het hier betrof ander had ik deze kunnen benaderen voor uitleg ) . Dit ophalen gebeurde vervolgens soms pas enkele dagen later. Nu vraag ik me af wie er dan verantwoordelijk is als deze papieren op enige wijze zoek zouden raken ( dan moet een arts zonder het lichaam te hebben gezien nieuwe maken, hetgeen weer niet mag etc etc ) . Of laat ik het duidelijker vragen : kunnen wij als hospice zijnde de papieren "verplicht" mee laten gaan met het lichaam ?
Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

Met vriendelijke groet

jan van geffen

Antwoord:

Geachte heer,

Mij lijkt het bewaren van de overlijdenspapieren geen verantwoordelijkheid van een hospice. U kunt de uitvaartverzorger of de nabestaanden vragen om de papieren af te halen dan wel om zelf bij de lijkschouw van de overledene aanwezig te zijn. U kunt ook weigeren om de papieren van de schouwarts in ontvangst te nemen. Dat lijkt mij ook helemaal niet zo gek. U bent immers niet verantwoordelijk voor de lijkschouw.

Nu is het ook overdreven om te doen alsof die papieren melaatsheid veroorzaken. Maar u kunt natuurlijk wel degelijk afspraken maken met een uitvaartverzorger, dat de papieren mee kunnen worden gegeven met met de overledene, of dat men er voor zorgt dat ze eerder worden opgehaald.

U hebt daarbij ook een stok achter de deur. U hoeft de overlijdenspapieren van de schouwarts niet aan te nemen; de ondernemer moet dan zelf maar zien hoe hij de papieren in handen krijgt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder