Mag iedereen opdracht tot begraven of cremeren geven
8 oktober 2005
Vraag nummer: 4072 (oude nummer: 6627)
Geachte Hr. v.d. Putten
Is het aan een uitvaartondernemer om te onderzoeken of degene die een overlijden meldt en de uitvaart met hem/haar wil bespreken daartoe gerechtigd is?
m.vr.gr
E.v.d.K
Antwoord:
Geachte heer,
Iedereen die een uitvaart wil regelen is volgens de wetgever daartoe gerechtigd. Daarom heeft de wetgever er - bewust - van afgezien om criteria of voorwaarden in de wet op te nemen.
Wat wil de uitvaartondernemer dan onderzoeken? Of de familie het er mee eens is? Dat is niet relevant. En hoe weet de ondernemer wie 'de' familie is? Hoe ver gaat dat? Alleen de kinderen, of ook kleinkinderen, en de kinderen uit een ander huwelijk? Daar is geen grens aan te stellen.
Het enige dat soms relevant kan zijn, is of er een executeur-testamentair is die in een testament of codicil exclusief is aangewezen als regelaar van de uitvaart. Maar hoe weet een uitvaartleider of een codicil het laatste codicil is? Een testament krijgt een uitvaartleider niet te zien. Fotocopieën van testamenten zeggen niets. Ik laat even de gedachte los dat er met copieën geknoeid kan zijn. Maar hoe weet je dat je van een testament de laatste en dus geldige versie hebt? Dat weet je niet en kun je als uitvaartleider niet onderzoeken.
Maar het is ook niet de zorg of de verplichting van de uitvaartleider om dit allemaal te onderzoeken. Hij hoeft maar één zorg te hebben, namelijk of zijn opdrachtgever zijn inspanningen betaalt. Net als elke andere ondernemer of dienstverlener in elke willekeurig andere bedrijfstak.
Als het zo is dat iemand op basis van codicil of testament de aangewezen persoon is, dan moet die zich maar tijdig melden en dat aantonen. Of desnoods zelf via de rechter een andere opdrachtgever op een zijspoor zet. De uitvaartondernemer hoeft daar geen actieve rol in te spelen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten