Hoe bindend zijn de opdrachten van een opdrachtgever?
25 september 2002
Vraag nummer: 1124 (oude nummer: 1459)
Wed Oct 27 08:50:38 1999
Geachte heer van der Putten,
ik zou graag antwoord willen hebben op onderstaande vraag: hoe bindend zijn de opdrachten van een opdrachtgever? (praktijk)voorbeeld: er komt een kind te overlijden en de ouders zijn gescheiden. De moeder is opdrachtgever en met haar is de uitvaart besproken. De moeder eist dat er niemand op rouwbezoek in het mortuarium mag komen. Op een avond komt de vader en wil van zijn kind afscheid nemen. Hoe moet een medewerker van het mortuarium nu handelen? Als men de vader toch afscheid laat nemen is men dan strafbaar?
M. Moors@wxs.nl
Antwoord:
Geachte heer Moors,
Voor u als DELA/uitvaartverzorger zijn de opdrachten van de opdrachtgever bindend. Als deze bepaalt dat niemand in het mortuarium op rouwbezoek mag komen, dan is dat zo. Hij/zij heeft het voor het zeggen. Ook in de schrijnende gevallen dat het om gescheiden ouders gaat en de ene ouder de andere verbiedt om afscheid te nemen. Als u als uitvaartverzorger de andere ouder toch afscheid laat nemen, bent u niet strafbaar, maar u schendt wel de overeenkomst/opdracht van de opdrachtgever. Deze kan dan bijvoorbeeld weigeren om een deel van de kosten te betalen.
Echter in zo'n situatie van gescheiden ouders is het goed om met de opdrachtgever te praten en te vertellen dat als de andere partij een kort geding aanspant, deze hoogstwaarschijnlijk door de rechter in het gelijk zal worden gesteld en toch een afscheidsbezoek mag afleggen. Er zijn regelmatig rechtszaken geweest waarbij gescheiden ouders elkaar probeerden te weren bij de uitvaart van een overleden kind, maar dat vindt de rechter nooit goed. De ene ouder heeft er geen enkel redelijk belang bij om de andere helemaal weg te houden. Men kan iemand wel van de hele uitvaart weren als dat te veel spanningen geeft, maar nooit bijvoorbeeld een afscheidsbezoek in het mortuarium weigeren. Wie zich dus zo strikt opstelt loopt dus wel een risico van een kort geding en van de kosten van dat geding na afloop.
Nu zou u kunnen redeneren "Als de rechter dat toch altijd vindt, dan kan ik het als DELA ook wel toelaten." Dàt kan nou net niet. Daar kan de opdrachtgever terecht bezwaar tegen maken. U kunt alleen de opdrachtgever proberen tot redelijkheid te bewegen, maar als dat niet lukt, is dat jammer voor de ander. U moet altijd de opdrachtgever volgen.
mr W.G.H.M. van der Putten
27 oktober 1999