Dienstverband uitvaartvereniging
10 juni 2004
Vraag nummer: 3167 (oude nummer: 4399)
Sinds 1997 verzorg ik uitvaarten voor uitvaartvereniging St. Barbara Borne.
Over prijzen zijn door clienten weinig vragen gesteld. Offertes/ramingen werden nooit opgemaakt/verstrekt.
Afspraak was dat mensen uit Borne die geen lid zijn van SBB hun uitvaarten via SBB zouden laten verlopen. Ik was daar aangesteld als uitvaartleider.
In 2001 heb ik bij nabestaanden een offerte gemaakt van de te verwachten kosten. Probleem is dat SBB geen prijslijsten kent en niemand zicht krijgt of heeft over wat er bij deze vereniging (zonder winstoogmerk) wordt berekend.
Nu krijg ik van een deurwaarder een schrijven dat ik het "entree-bedrag" dien te betalen omdat ik onrechtmatig een offerte heb uitgebracht. Er zou geen sprake zijn van een dienstverband en ik zou prive aansprakelijk zijn voor mijn handelen. Hoe is dat dan met al die andere uitvaarten geweest!?
Kunt u mij aangeven hoe ik verder moet handelen.
ik dnak u alvast voor de te nemen / genomen moeite.
Johan Nijkamp
Antwoord:
Geachte heer Nijkamp,
Ik zou u graag willen helpen, maar dit is een veel te complexe kwestie om zo maar even een 'wijsheid' (zo ik die al heb) over uit te strooien. Dan moet je naar heel veel zaken gaan kijken: wat volgens de een de afspraak is, wat volgens de ander, wat er op papier staat (ook al is er geen overeenkomst, of soms juist dan, kun je soms ook al conclusies trekken uit rekeningen, kwitanties en betalingen), etc. Voorts komt er waarschijnlijk arbeidsrecht bij kijken en daar heb ik helemaal geen verstand van.
Het is in mijn optiek heel vervelend en uiterst onprofessioneel als een uitvaartvereniging niets op papier zet, maar het schijnt wel vaker voor te komen.
Ik zou een dergelijke vereniging mijden, zowel als 'burger' als als uitvaartleider.
Als u van een deurwaarder een schrijven krijgt, moet u de zaak niet onbeantwoord laten. Want als de kwestie een vervolg voor de rechter zóu krijgen (hoeft niet, maar voor het geval dát), dan zou het zeer onverstandig zijn om zaken onweersproken te laten.
In uw geval zou ik in eerste reactie de vordering schriftelijk afwijzen, het door de deurwaarder gestelde ontkennen en vragen om - onderbouwd en gemotiveerd - kenbaar te maken waar de vordering op berust.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten