Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Controle aanwezigheid testament

4 mei 2009

Vraag nummer: 6487 (oude nummer: 12926)

Heeft de uitvaartleider bij het eerste contact (aannamegesprek) de plicht om vast te stellen of er wel of geen testament of codicil van de overledene aanwezig is. Of is dit iets wat de opdrachtgever moet aangeven bij het eerste contact?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, een uitvaartleider heeft die plicht niet. Het hoeft overigens ook niet bekend te zijn of er wel een testament is. Ik bedoel, er best een testament bestaan zonder dat nabestaanden dit weten. Een testament wordt immers altijd door de notaris bewaard; betrokkene krijgt een afschrift. De notaris houdt altijd het origineel. Ook als men in huis van de overledene een kopie van een testament vindt, wil dat nog niet zeggen dat dat 'het' testament is. Het kan immers zijn ingetrokken of vervangen door een actueler exemplaar waar dan dan toevallig geen kopie van heeft.

Stel dat er wel een testament is, dan is het niet de taak van de uitvaartleider om na te gaan wat er moet gebeuren. Als het testament 'cremeren' zegt, maar de nabestaanden wensen dat de overleden begraven wordt, kan en hoeft de uitvaartleider niets anders te doen dan het volgen van de opdracht van de nabestaanden. Hij kan en moet niets met de wetenschap wat er in het testament staat. Het is de zorg en de verantwoordelijkheid van de nabestaanden om een testament uit te voeren.

Een uitvaartleider doet er natuurlijk wel goed aan om direct de vraag te stellen of er een testament of codicil of andere wilsbeschikking is, omdat nabestaanden er soms zelf niet direct aan denken. Net zo goed als dat hij andere praktische tips kan hebben. Maar het is niet meer dan dat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.