Afgifte urn weigeren?
30 april 2014
Vraag nummer: 38211
Ik heb de crematie verzorgd van een man. Hij heeft een (buitenlandse) vriendin. Zij is ook aanvrager van de crematie. Zij heeft mij gemachtigd om de asbus over te brengen naar onze algemene nis. (bewaarplaats urnen) Nu doet de volgende situatie zich voor; de vriendin is volgens testament enige erfgename. Er is verder geen geld. Het huis van mijnheer moet dus eerst verkocht worden voordat mijn rekening van de uitvaart betaald wordt? Dat kan jaren duren, mits er dan geld overblijft. Volgens notaris is er nog geen overzicht in kosten/baten.
Mevr wil volgende week ’s lands grenzen over om terug te keren naar haar vaderland. Omdat er niets meer is wat haar hier houdt. Daarbij wil zij de asbus meenemen. In hoeverre mag ik de asbus achter houden totdat de gehele rekening is betaald? (Ik voel me er niet goed bij om deze werkwijze als “dwangmiddel” te gebruiken, maar ik moet wel iets…) In hoeverre kan/mag ik conservatoir beslag laten leggen bij de notaris voor de hoogte van het bedrag van de rekening?
In afwachting,
Groet,
Uitvaartverzorging X
Antwoord:
Geachte heer,
Als u verder geen zekerheden hebt, zou ik - als ik u was - inderdaad de urn niet afgeven voordat de rekening geheel betaald is. Misschien zijn er ook nog wel andere familieleden, zoals broers of zussen van de overledene die bereid zijn de kosten van de uitvaart te betalen of er in bij te dragen.
De opdrachtgeefster van de crematie kan nu wel zeggen dat er geen geld is, maar ze is wel een verplichting aangegaan. Dus dan gaat ze maar een lening elders aan, of gaat ze maar werken of zoekt ze maar een andere oplossing, opdat ze u kan betalen.
Als u goede algemene voorwaarden hebt, kunt u haar natuurlijk ook aansprakelijk stellen voor de kosten van incasso en een forse rente in rekening brengen, bijvoorbeeld 1,5 of 2% per maand (ja, per maand, niet per jaar, maar... alleen als dit in uw algemene voorwaarden staat). Als u geen algemene voorwaarden hebt, of voorwaarden waar dit niet in staat, kunt u dit niet in rekening brengen.
Het hebben van algemene voorwaarden en dat ook altijd in e-mail en op briefpapier etc. vermelden is juridisch zinvol. Als iemand niet betaalt, kan het u 1.000,- euro schelen aan incassokosten en rente die u anders niet vergoed krijgt.
Ik zou in elk geval de notaris informeren over de openstaande rekening en daar ook maar de claim neerleggen dat die rekening moet worden voldaan uit de nalatenschap. Niet geschoten is altijd mis.
Of alvast beslag leggen op de verkoopopbrengst van het huis mogelijk is en zin heeft, kan ik niet beoordelen. Ik ben geen advocaat; dat is diens werkterrein. Ik weet alleen iets over de regels voor begraven of cremeren.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.