Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Aansprakelijkheid voor uitvaartkosten

18 februari 2004

Vraag nummer: 2892 (oude nummer: 4024)

Geachte heer Van der Putten,

Ik was wat vragen aan het doorlopen op internet en zag uw antwoorden op vraag 3655 en 1563.
In vraag 1563 ging het om de bloed- en aanverwanten ex. art. 392 e.v. boek 1 BW
Natuurlijk is degene waarmee een overeenkomst is afgesloten aansprakelijk voor de betaling van de uitvaartkosten. Als er 10 kinderen zijn die bij de bespreking van de uitvaart aanwezig zijn, tekent normaal gesproken 1 van hen het opdrachtformulier, maar praktisch gezien voelen zij dat ze gezamenlijk opdrachtgever zijn.
Kun je stellen dat degene die de kosten van de uitvaart moeten betalen allereerst zijn:
1. opdrachtgever
2. gez. erfgenamen
3. bloed- aanverwanten ex art 392 BW

Art. 22 wet op de lijkbezorging geeft verwijst expliciet naar art 392 waar de gemeenten de kosten kunnen verhalen indien zij de uitvaart hebben verzorgd. Analoog daar aan zou ook een uitvaartverzorger daar een beroep op kunnen doen?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, je kunt niet stellen dat degene(n) die de kosten van de uitvaart moeten betalen achtereenvolgens zijn:
1. opdrachtgever,
2. gezamenlijke erfgenamen en
3. bloed- aanverwanten ex art 392 BW.
Tenminste niet als algemene regel.

Het hangt er van af ten opzichte van welke partij men gehouden is om iets te betalen. Een uitvaartondernemer heeft in principe alleen een vordering op zijn opdrachtgever. Stel dat die in gebreke blijft, dan kán hij het ook proberen bij andere erfgenamen, maar dat is niet erg hard. De uitvaartondernemer heeft niets te maken met artikel 22 Wlb en artikel 392 en volgende van boek I BW.
Maar ook al is een vordering niet zo hard, het valt wel altijd te proberen. Niet geschoten is altijd mis. En veel mensen zijn wel zo fatsoenlijk om te betalen voor iets dat zij als een morele verplichting beschouwen. En vroeger, tot 2001, accepteerde de fiscus trouwens die basis ook als voorwaarde voor een aftrekpost.

Voor andere partijen kan het kunnen verhalen van kosten anders liggen. Toevallig vandaag kwam ook een vraag van iemand van een verzorgingshuis over kosten een aansprakelijkheid (zie de sub-rubriek Kosten uitvaart). Indien een verzorgingshuis (of iemand die zich de situatie aantrekt, een buurman in het verzorgingshuis bijvoorbeeld) kosten maakt voor de uitvaart (en opdrachtgever is), dan heeft die wel weer een vordering op de nalatenschap en/of erfgenamen, uit hoofde van zaakwaarneming.

Zie trouwens ook andere vragen in de sub-rubriek Kosten uitvaart.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder