Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Te duur graf

18 augustus 2002

Vraag nummer: 906 (oude nummer: 1231)

4 maanden geleden is mijn moeder gestorven. Zij is begraven in Wijchen. Daar is geen begraafplaats van de gemeente. Alleen van de RK kerk. Nu zijn we van oorsprong katholiek, dus maakt ons dat niet uit. Maar je kon daar alleen een graf voor 20 jaar krijgen. Dat wisten we toen het werd geregeld niet, maar op de begrafenis hoorde ik van vrienden dat 10 jaar een normale tijd is en dat we dus eigenlijk 10 jaar te veel betalen. We hebben daar een flink gesprek over gehad met de begrafenisondernemer. Die wilde eerst niet, maar heeft ons later de helft terug betaalt. De ondernemer zei dat de gemeente of de kerk niet verplicht is om graven voor 10 jaar uit te geven. Ik ben in mijn pauze toevallig op deze site terecht gekomen. Ben wel nieuwsgierig naar hoe het gaat. De ondernemer heeft geprobeerd ons af te zetten en een hoog bedrag te rekenen, zodat die daar meer aan verdient?!! Ik vind dat schandalig.

H.K.J. Niessen

27 augustus 1997

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een gemeente dient in principe een eigen begraafplaats te hebben, maar kan van die verplichting een ontheffing krijgen. Er moet alleen een gemeentelijke begraafplaats zijn als niet zeker is dat iedereen die overlijdt een plekje op een begraafplaats kan vinden. Dat kan zijn als een begraafplaats alleen personen van een bepaalde gezindte toelaat.

Uit uw verhaal destilleer ik de gedachte dat omdat 10 jaar de minimumtermijn van begraven is, de overheid (gemeente) er voor moet zorgen dat begraving gedurende die termijn mogelijk is. Nu, dat hoeft niet. Zoals gezegd hoeft een gemeente geen begraafplaats te hebben. Bovendien is er geen verplichting om de kortst mogelijke termijn van 10 jaar aan te houden. Als een gemeente of een kerkgenootschap 20 jaar als minimumtermijn hanteert, dan is dat volkomen legaal. Ik ken wel meer, vooral wat kleinere plaatsen (al is Wijchen niet klein, toevallig ken ik het), waar alleen eigen graven worden uitgegeven (waarvoor de wettelijke minimumtermijn van 20 jaar geldt) en geen algemene graven (waar geen voorschrift voor een termijn voor bestaat, maar meestal 10 jaar wordt aangehouden).

Als u 20 jaar niet nodig vond, dan had u naar een andere begraafplaats, eventueel in een andere gemeente, kunnen uitwijken. Ik ken niet de details en achtergronden van uw verhaal, maar heb de indruk dat de uitvaartondernemer erg schappelijk is opgetreden. U hebt geen recht om slechts 10 jaar te eisen, als de begraafplaats andere regels hanteert. Maar misschien heeft de uitvaartondernemer u niet goed over alternatieven voorgelicht en is het daarom terecht dat hij u financieel toch is tegemoet gekomen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

27 augustus 1997

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.