Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

'Doe het zelf' begravenisregeling

8 januari 2006

Vraag nummer: 4221 (oude nummer: 7240)

N.B. Wat een fantastisch website! Heb al maanden gezocht naar zo'n professionele, vriendelijke, menselijke communicatie.

Welnu, mijn vader ligt op sterven (pas 63 helaas). Mijn ouders hebben 1 jaar geleden hun begravenisverzekering gecashed om een hoger dak op hun camper te laten maken (we maakten er toen al grapjes over). Welnu, een beetje zuur, een jaar later staan we er als 3 kinderen voor mijn vaders uitvaart te regelen ...en betalen.
Het lijkt erop dat je in NL niet om een begravenis ondernemer (BO) heen kunt. De crematoria laten ons niet 'direct' boeken.
Maar als je kijkt naar de inmense kosten die de BO's in rekening brengen (ze beginnen al met een 1400euro standaard fee) vraag ik mij af of er een 'doe het zelf' weg is.
1. Mag bijv. de kist in de camper naar het crematorium?
2. Moeten de kosten van (thuis)opbaring echt zo hoog zijn?
3. Is er een mogelijkheid het crematorium zelf te boeken?

Mijn vader -de eeuwige 'doe het zelver' zou dit wellicht ook op prijs stellen.
Ik heb het gevoel dat de BO's zulke hoge kosten rechtvaardigen daar verzekeringsinstanties toch wel betalen?

Dank u wel alvast voor uw antwoord.

Met zeer vriendelijke groet,
Mieke Vierling

Antwoord:

Geachte mevrouw Vierling,

Ja, de kosten van een uitvaart zijn hoog. Maar dat is simpelweg ook omdat er veel arbeidsuren in zitten, ook al ziet en vooral beseft men dat niet altijd. Bij een thuisopbaring bijvoorbeeld ploft men niet zomaar een overledene op een bed of in een kist. Het lichaam moet verzorgd worden, o.a. om onaangename geuren tegen te gaan. Het lichaam moet voorts meestal gekoeld worden, daar is gespecialiseerde apparatuur voor nodig, tenzij men in de winter het raam open kan laten staan. Een goede uitvaartverzorger zal bij een thuisopbaring elke dag even komen controleren of er geen problemen zijn. Dat kost allemaal tijd en dus geld.

Als u denkt dat u het allemaal zelf kunt, is er niets op tegen om de uitvaart helemaal zelf te verzorgen. U bent niet verplicht om een uitvaartverzorger in te schakelen. En u mag uw vader ook met een camper vervoeren, tenzij een lokale verordening van de gemeente dat verbiedt; gemeenten kunnen op dit vlak eigen regels hebben. Een kist is niet verplicht, maar dan moet er een ander omhulsel zijn. Men kan ook zelf een kist maken, maar denk er dan aan dat er geen kunststof in of aan mag zitten en dat u een voorziening treft om lichaamsvocht op te vangen, zoals voldoende houtkrullen op de bodem van de kist. Vergis u niet dat het zelf regelen van een uitvaart veel (voorbereidend) werk is.

Ik kan me voorstellen dat crematoria ietwat huiverig zijn om nabestaanden zelf een crematie te laten boeken, vooral omdat de gemiddelde groep nabestaanden niet bekend is met de regels en voorwaarden. Als men komt met een kist die niet voldoet aan de wettelijke (milieu)eisen, bijvoorbeeld, is er een probleem. En weet u als leek welke papieren en documenten u allemaal moet overleggen? Zonder het verlof tot verbranding van de ambtenaar van de burgerlijke stand en het document ex artikel 8 van de Wet op de lijkbezorging mag het crematorium geen overledene accepteren.
Crematoria hebben in de regel een strakke planning, om zoveel mogelijk families van dienst te kunnen zijn. Nabestaanden zonder ervaring realiseren zich soms niet dat er een strakke planning is en laten een dienst of condoleance uitlopen. Dat heeft dan consequenties voor alle volgende families op die dag. Ik kan me voorstellen dat een crematorium er niet op zit te wachten om dit soort dingen, dat voor uitvaartleiders vanzelfsprekend is, allemaal van tevoren aan nabestaanden uit te gaan leggen. In de uitvaartbranche zijn veel dingen zo vanzelfsprekend en logisch, dat je ze niet meer vertelt. Dat is in tal van andere branches ook; een schilder zal ook niet zeggen dat je een kwast niet aan de haren maar bij de houten steel moet vastpakken. Maar in de praktijk blijkt dat soort vanzelfsprekendheden voor buitenstaanders niet vanzelfsprekend. Om dat goed tevoren door te spreken kost een crematorium dan zoveel extra tijd en energie, dat ik me best kan voorstellen dat men daar niet op zit te wachten. Net zo goed als dat nabestaanden niet verplicht zin om een begrafenisondernemer of uitvaartbegeleider, is een crematorium niet verplicht om voor een crematie een opdracht te aanvaarden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder