Wij willen geen uitvaartverzekering maar willen wel wensen kenbaar maken
8 mei 2008
Vraag nummer: 5399 (oude nummer: 10686)
Weledelgeleerde Heer W. van der Putten,
We willen geen uitvaartverzekering. We voelen ons beter bij als we zorgen dat genoeg geld op onze rekening is. We zouden deze wens vast willen leggen en hoe we de begrafenis willen enz. als een of beiden van ons komt/komen te overlijden.
Heb geen idee hoe te regelen. Ik heb zo een idee dat uitvaartsmaatschappijen niet dol zijn op mensen die niet zijn verzekerd.
Met vriendelijk groet
M.C.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Als u geen uitvaartverzekering wilt hebben, is dat natuurlijk prima. Is ook niet nodig als u zelf voldoende geld beschikbaar hebt.
Een andere vraag is of het fiscaal niet slimmer is om iets met die kosten te doen. Dat kan alleen nog in 2008, omdat de fiscale aftrek per 1 januari 2009 zal komen te vervallen. Maar dat moet u ook niet doen als u zich daar niet beter bij voelt.
U kunt uw wens ten aanzien van de uitvaart neerleggen in een handgeschreven codicil of in een testament.
Een testament is echter alleen nodig als u ook verdeling van uw vermogen wilt regelen, anders dan zou gebeuren via de normale wettelijke regels. En anders is het eigenlijk soms alleen maar lastig, omdat een testament vaak pas een tijdje ná de uitvaart geopend wordt. Dan heeft het weinig zin om daar uitvaartwensen in op te nemen, behalve om ze nog eens te bekrachtigen. U moet dan zelf een kopie van het testament 'klaar leggen' voor als u komt te overlijden, dat uw nabestaanden toch snel kunnen weten wat u wilt.
U schrijft over 'we' alsof u een partner hebt. Die kent uw wensen wel, neem ik aan, en zal ze wel uitvoeren. En andersom ook. Maar je kunt ook de situatie hebben dat u samen komt te overlijden, denk aan een ernstig auto-ongeluk. Of dat de ander in coma ligt en niets kan zeggen of regelen. Of dat u op leeftijd bent en dat de langstlevende dement is geworden.
Een codicil is dan dé manier om uw wensen omtrent de uitvaart neer te leggen. Het is gewoon een volledig (!)handgeschreven brief die u moet dateren en ondertekenen, met uw naam en andere relevante gegevens. U schrijft daar gewoon in wat u wilt. Alleen een volledig handgeschreven brief is rechtsgeldig. Een getypte of geprinte brief met handtekening niet. Of het wel van belang is dat het document rechtsgeldig is, is relevant als u kunt vermoeden dat er mogelijk problemen ontstaan. Tussen kinderen of neven en nichten onderling, die er anders over denken. Dan moet u niet het risico willen lopen dat iemand de rechtsgeldigheid van uw wensen kan betwisten.
Zie over het testament en het codicil ook elders op de site.
Uitvaartondernemingen kan het niet zoveel schelen of iemand een uitvaartverzekering heeft of niet. Zij willen alleen dat de rekening betaald wordt. Een verzekering is nog geen garantie dat zij de kosten volledig dekt. Als de rekening betaald kan worden, is het goed. En zal iedere onderneming graag zaken met uw nabestaanden doen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten