Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Weigering begrafenisverzekering (Dela)

7 augustus 2002

Vraag nummer: 877 (oude nummer: 1202)


l.s.
Kan de verzekering je voor een uitvaart verzekering afwijzen omdat je drugs gebruikt? Dela is toch zonder winstbejag bezig En hoe moet degene over wie het gaat zich dan laten begraven zonder zijn vrouw met een schuld bij de uitvaartparasieten te laten zitten? Het enigste geluk is dat hij nog niet dood wil en nog gezond is.
Bij voorbaat uw dank voor beantwoording
H.v.Zijp

Antwoord:

Geachte heer Van Zijp,

Natuurlijk kan een verzekering iemand weigeren te verzekeren. Dat kan voor een uitvaartverzekering net zo goed als voor een ziektekosten-, brand- of autoverzekering. Dat kan worden geweigerd en/of de redenen van weigering moeten wel zijn opgenomen in de voorwaarden van de betreffende maatschappij.
Of een verzekering zonder winstoogmerk handelt, of niet, doet er niet toe. Zonder winstoogmerk wil niet zeggen dat men dan maar elk verlies of risico moet nemen. Geen enkele maatschappij is verplicht 'een brandend huis' te verzekeren. Een extra gezondheidsrisico zoals hevig drankgebruik, roken of drugsgebruik kan een reden zijn om een verzekering te weigeren of om iemand alleen tegen een hogere premie te verzekeren.

Wat als iemand de kosten van een uitvaart niet kan dragen? Als de overledene een bijstandsuitkering genoot, is de gemeente - binnen redelijke grenzen - verplicht om ook in de kosten van de uitvaart bij te dragen. Als de overledene geen uitkering ontving, maar de nabestaanden de kosten van de uitvaart niet kunnen dragen, kunnen zij individueel een beroep doen op bijstand voor hun aandeel in de kosten.

Als iemand geen nabestaanden heeft, draagt de burgemeester zorg voor de uitvaart. De gemeente kan de kosten dan wel op de nalatenschap verhalen. En als de overledene geen geld of goederen nalaat, op nabestaanden. De gemeente kan zonodig aankloppen bij de echtgenoot, vroegere echtgenoot, ouders, wettige en natuurlijke kinderen, behuwdkinderen, schoonouders en stiefouders. Dit is in de wet (artikelen 22 Wet op de lijkbezorging en 1:392-396 Burgerlijk Wetboek) geregeld.

mr W.G.H.M. van der Putten

27 juli 1997

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder