Uitvaartverzekering overhevelen in een nieuwe uitvaartverzekering
25 februari 2016
Vraag nummer: 45356
Geachte Dhr. van der Putten,
ik wilde u het volgende vragen. Mijn moeder, 65 jaar is sinds nov 2015 met baarmoederkanker gediagnoseerd phase 4. Inmiddels is haar chemo behandeling stop gezet, omdat het niet aanslaat. Zij heeft voor mij en mijn broertje een uitvaartverzerkering geregeld en jaren lang premie betaald. Voor haar zelf heeft ze niks geregeld. We zitten bij Monuta.
Mijn broertje en ik willen onze verzekering overhevelen wat betreft opgebouwde kapitaal en dat in een uitvaartverzekering voor mijn moeder afsluiten. Is daar jurische grond voor en mag een verzekeraar als monuta dat wijgeren!?
Wij hebben contact gehad met monuta, alleen werd ons meegedeeld dat elke verzekering individueel wordt afgesloten en dat dus niet kan worden overgeheveld. Kan dit zomaar. Ik sta mijn kapitaal af om mijn moeder een fatsoenlijke afscheid te kunnen aanbieden.
In afwachting van uw reactie.
Mvg,
Mark
Antwoord:
Geachte heer,
Ik ben niet de specialist voor verzekeren van deze site, maar ik denk dat Monuta gelijk heeft dat verzekeringen individueel worden afgesloten en niet kunnen worden overgeheveld.
De premie is zeer waarschijnlijk afgestemd op de leeftijd van de verzekerde persoon. Hoe jeugdiger iemand is, hoe lager de kans is dat de verzekering nodig is. En dan is de premie laag. Voor een ouder iemand zou de premie hoger zijn.
Het is ook maar de vraag of in die verzekering een kapitaal wordt opgebouwd. Ik ken uw type verzekering niet, maar niet lang niet elk type wordt een kapitaal opgebouwd. Sommige uitvaartverzekeringen zijn vergelijkbaar met een brandverzekering of een WA-verzekering: bij schade keren ze uit. Maar als je de verzekering stopt krijg je geen bedrag uitgekeerd.
Ik vind het eerlijk gezegd een vreemd idee om te denken dat een uitvaartverzekering zomaar kan worden overgeheveld op een andere persoon. Bij bijvoorbeeld ziektekostenverzekeringen kan dat ook niet. Leeftijd speelt een rol en natuurlijk de vraag of iemand al ernstig ziek is. Dus kunnen verzekeraars een dergelijk verzoek weigeren.
Ik vrees dat uw moeder niet meer verzekerd kan worden. Men moet een verzekering regelen als men nog gezond is en het onzeker is of men de verzekering nodig heeft. Dat is het idee achter verzekeringen.
Als een verzekeraar een reeds brandend huis verzekert of iemand die al ernstig ziek is verzekert, worden de bestaande premiebetalers benadeeld. Zij moeten dan allemaal meebetalen voor mensen die niet - net als zij - instapten toen er nog geen probleem was.
Ik kan u alleen adviseren om te gaan sparen en, gelet op het onvermijdelijke, links en rechts te gaan kijken wat redelijke opties voor een uitvaart zijn. Ik heb in meerdere antwoorden op vragen tips gegevens om een uitvaart qua kosten niet de pan uit te laten rijzen.
Ook een tip is om offertes van uitvaartondernemers te vragen via de site Uitvaartmarkt.nl. U kunt de situatie uitleggen en aangeven dat er een beperkt budget is. Het is ook verstandig om al wat voorwerk te verrichten en niet te wachten tot uw moeder overleden. Het is nooit handig om onder tijdsdruk te moeten kiezen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl