Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaartverzekering dekt meer dan de kosten van uitvaart overledene die onder bewindvoering staat

28 mei 2020

Vraag nummer: 60858

Goedemiddag,

Kunt u mij wellicht vertellen hoe de situatie is, als de overledene onder bewindvoering staat en de erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaarden.
Zij regelen de uitvaart, er is een verzekering, maar uit die verzekering blijft hoogstwaarschijnlijk een klein bedrag over.

Naar wie gaat dit restbedrag? Naar de erfgenaam die ook nog bijvoorbeeld een grafsteen moet betalen? En komt hij/zij daar niet mee in de problemen t.o.v. de erfenis?

Hartelijke groeten,

Mw. Vriend

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het antwoord op uw vraag is in eerste instantie te lezen in de polis. Soms kan een uitkering aan erfgenamen plaatsvinden, maar soms is er ook de verplichting dat een resterende bedrag uitsluitend aan uitvaartkosten mag worden besteed, zoals een grafmonument, mooie urn, toekomstige verlenging van grafkosten kan ook. Dat hangt af van de vraag of voor het aangaan van de verzekering fiscale aftrek is verkregen. Dat speelt met name bij een koopsom of een deposito. Dan mag per definitie niets aan erfgenamen uitgekeerd worden. Dan moet men een mooiere kist of een groter boeket bloemen uitkiezen.

Soms willen de erfgenamen helemaal geen uitkering of iets dergelijks, omdat het daarmee lijkt alsof de erfenis is of wordt aanvaard.

Volgens mij is dat risico niet zo groot, omdat de uitkering van de verzekering niet bestond toen de erflater overleed. Het is dus per definitie geen onderdeel van de nalatenschap.

Ik trek maar de vergelijking met de asbus van de overledene. Is dat geen onderdeel van de erfenis, krijg ik regelmatig als vraag. Nee, want die asbus was geen eigendom van de overledene toen die overleed. Toen was er nog geen as en geen asbus.

Maar ik zou als erfgenaam geen risico nemen en dat resterende geld aanwenden voor een gedenksteen, een urn of onderhoud van het graf.

In de subrubriek 'Kosten uitvaart' staan enkele vergelijkbare vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.