Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Sparen voor uitvaartverzekering en inkomstenbelasting

14 juli 2020

Vraag nummer: 61204

als je zelf geld spaart voor een uitvaartverzekering hoeveel mag je dan in 2020 van de inkomstenbelasting aftrekken???

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het sparen voor een uitvaartverzekering kun je NIET van de inkomstenbelasting aftrekken.
Het is sinds 2009 ook niet meer mogelijk om de kosten van een begrafenis van de inkomstenbelasting af te trekken. Zie vraag 7285 'Zijn begrafeniskosten fiscaal aftrekbaar? (Overzicht wanneer wel/geen fiscale aftrek)' in de lijst van Meest gestelde vragen op de startpagina van deze adviesrubriek.

Maar het is niet zo dat er fiscaal niets meer mogelijk is. Er kan namelijk wel gebruik worden gemaakt van fiscale vrijstellingen.
Als u zelf een bepaald bedrag gewoon op een spaarrekening bij een bank zet, bent u vermogensrendementsheffing verschuldigd over dat bedrag. Lange tijd was het tarief 1,2%. Twee jaar geleden is het tarief verhoogd tot maximaal ongeveer 1,9%. Dat betaalt u elk jaar.

Men kan van een vrijstelling gebruik maken, als het geld bij een bank, verzekeraar of een uitvaartinstelling is ondergebracht en er de clausule op rust dat het geld alleen gebruikt mag worden voor de kosten van de uitvaart. Dat zijn uitvaartkosten in ruime zin: niet alleen van de begrafenis of crematie en overige kosten van de uitvaartonderneming, begraafplaats of crematorium zoals een graf of urnengraf of urnennis. Maar ook een grafsteen of gedenkplaat, rouwvervoer, een kerkelijk afscheid, koffietafel, funerair spreker, bloemen, etc.
Banken bieden echter geen speciale rekeningen voor uitvaarten en vrijstellingen (meer) aan om de simpele reden dat men er bijna niets aan verdient en door de fiscale clausule de administratieve lasten te hoog zijn. Dat geldt ook voor verzekeraars, tenzij men in beginsel die verzekeraar de uitvaart laat uitvoeren.

U kunt een uitvaartverzekering afsluiten, waarbij van de waarde van de verzekering een bedrag van ongeveer 7.200,- euro is vrijgesteld. Voor een echtpaar is dat het dubbele, dus 14.400,- euro. Maar als u voor 20.000,- euro een verzekering afsluit, geldt de hele vrijstelling niet meer. Het is dan namelijk niet zo dat het meerdere van 14.400,- dus het bedrag van 14.401,- en 20.000,- euro niet vrijgesteld is. Dan is de hele 20.000,- niet vrijgesteld.

Ik attendeer u graag op een fiscaal aardige oplossing van Grafzorg Nederland.
Bij deze instelling kan men een deposito storten van - voor een echtpaar - 14.400,- euro, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de vrijstelling. Voor de resterende 6.000,- euro kan men een graf en/of een grafmonument kopen. Het hebben van een graf en/of een grafmonument telt niet mee in box 3 voor de vermogensrendementsheffing. Men kan bij Grafzorg Nederland het graf nu al kopen, maar afspreken dat men het graf later geleverd krijgt. Dat is essentieel. Het graf en/of het grafmonument kunnen geleverd worden op het moment van een overlijden. Het effect is dat het geld uit uw eigen vermogen is, zodat geen belasting betaald hoeft te worden. Stel dat iemand pas over 20 of 25 jaar overlijdt, kan men in die jaren toch tussen de 30 en 60% belasting bespaard hebben.
Voorwaarde van een gunstig resultaat is dat men op het deposito voor begrafeniskosten en de aankoop van het graf een vergoeding krijgt, die minstens gelijk is aan de inflatie, zodat het bedrag waardevast is. Dat is bij Grafzorg Nederland (info@grafzorg.nl) het geval.

Grafzorg Nederland is geen uitvaartondernemer en geen uitvaartverzekeraar, dus men is geheel vrij om de begrafenis te laten verzorgen door een uitvaartondernemer naar eigen keuze.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder