Kapitaalverzekering uitvaart (aanvaarden erfenis?) 2
18 januari 2021
Vraag nummer: 62278
Beste,
Bedankt voor uw reactie. Hier kan ik zeker wat mee. Ik heb uitvoerig zitten lezen in de subrubriek kosten uitvaart maar ik ben nog geen antwoord tegen gekomen op de volgende vervolgvragen.
Het gaat in dit geval om de uitvaartverzekering van mijn zus die ernstig ziek is en met wie ik geen contact heb. Zij heeft geen partner, geen kinderen en onze ouders leven niet meer. Ik weet niet of zij een testament heeft. Ik ga uit van niet, dus ik ben dan de enige wettige erfgenaam. Omdat ik niet weet of zij schulden heeft ben ik van plan een eventuele erfenis te verwerpen.
1. Als ik de uitkering als erfgenaam (de laatste in het rijtje van de standaardbegunsting) ontvang om daarmee de uitvaart te betalen, begrijp ik het dan goed dat dat geen zuivere aanvaarding is van de erfenis?
Ik ontvang het namelijk wel in de hoedanigheid van erfgenaam.
2. Wat als er op de uitvaartverzekering geld overblijft? Ik las elders op deze website dat geld dat overblijft van de uitvaartverzekering niet zonder meer aangenomen kan worden. Want je loopt daarmee toch het risico dat de erfenis wordt aanvaard? En dat wil ik dus te allen tijde voorkomen.
3a. Werkt het in de praktijk inderdaad zo dat bij een geldelijke uitvaartverzekering het geld eerst naar de begunstigde moet en dan pas naar de uitvaartondernemer?
3b. Als de verzekeraar rechtstreeks zou willen uitkeren aan de uitvaartondernemer dan zal de begunstigde daar toestemming voor moeten geven?
3c. Het geven van toestemming voor de wijziging begunstiging is geen daad van zuivere aanvaarding?
Alvast bedankt.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik weet niet hoe u de financiële positie van uw zus inschat, maar misschien is het verstandiger om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Als u alleen maar ellende verwacht, is het direct verwerpen waarschijnlijk wel zo handig.
1. De uitkering van de uitvaartverzekering behoort niet tot de erfenis. Tot iemands erfenis behoren alle gelden en goederen en vorderingen op de seconde dat iemand overlijdt. De uitkering bestond niet op het moment van het overlijden van uw zus en behoort daarom niet tot haar nalatenschap.
De uitkering wordt ook niet gestort op een bankrekening van uw zus.
2. Als er van de verzekering geld overblijft, kan dat misschien wel gezien worden als behorend tot de nalatenschap. Maar eigenlijk kan ik er geen advies over geven, zonder de voorwaarden van de verzekering - de polis en de algemene voorwaarden - gezien te hebben. Want daar hangt het mijns inziens van af; het kan verschillen van polis tot polis. Uit voorzorg zou ik mij resterend geld niet toe-eigenen, als ik u was.
3a. Nee. Zie 3b.
3b. Ja, middels een zogenaamde akte van cessie.
3c. Nee. Zie mijn antwoord op vraag 1.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.