Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kan ik iemand aanwijzen om beslissingen over mijn uitvaart te nemen (igv een uitvaartverzekering)?

14 februari 2011

Vraag nummer: 7879 (oude nummer: 16437)

Ik ben ernstig ziek en wil graag mijn uitvaart gedeeltelijk voorbereiden. Mijn vraag is of ik iemand (anders dan mijn ouders) kan aanwijzen die de verantwoordelijkheid krijgt om beslissingen over mijn uitvaart te nemen, ook al de uitvaartverzekering door mijn ouders wordt betaald?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het is spijtig te lezen dat u ernstig ziek bent. Maar goed om te lezen dat u al denkt aan de voorbereiding van de uitvaart; dat kan u in een latere fase veel rust geven.

Mij lijkt dat het betalen van de uitvaartverzekering helemaal niets zegt over het wel of niet mogen regelen van de uitvaart. Maar als u er gerust op wilt zijn, kunt u dat bij de betreffende verzekeraar navragen. Die zal dat hoogstwaarschijnlijk bevestigen. Als in de polis al zou staan wie de uitvaart regelt, zou u dat nog kunnen laten veranderen.

Want.... uiteraard kunt u zelf iemand aanwijzen die de verantwoordelijkheid krijgt om beslissingen over uw uitvaart te nemen. U kunt een zogenaamde executeur aanwijzen, maar dat kan alleen via een testament. Een testament moet door een notaris worden opgemaakt.
Het nadeel is dat een testament gewoonlijk een paar honderd euro kost, maar het voordeel is dat het dan wel goed geregeld kan zijn.

Het is verstandig om in dat testament niet alleen de executeur aan te wijzen, maar ook vast te leggen wat uw wensen zijn. Hoe of waar u begraven of gecremeerd wilt worden en wat er met de as moet gebeuren of wat voor soort graf en grafmonument u wenst.
Stel dat uw ouders daar andere ideeën over hebben, dan is het voor de executeur makkelijk(er) om naar uw wensen in het testament te verwijzen, dan om zijn of haar keuzes te moeten verdedigen. Hoe meer in detail u zaken in het testament vast legt, hoe makkelijker het voor de executeur is. Het is ook verstandig om vooraf met de executeur te overleggen of hij of zij het zo ook allemaal wel ziet zitten.

Als u vanwege de kosten of om een andere reden – die ik overigens niet kan bedenken – geen testament wilt laten opmaken, kunt u er ook aan denken om een codicil op te maken. Een codicil moet een handgeschreven (dus geen getypte of geprinte) tekst zijn, waar u in schrijft wat u allemaal wel en niet wilt aangaande uw uitvaart. U moet de tekst van een datum en van uw handtekening voorzien. Dat zijn allemaal wettelijke eisen om de tekst rechtsgeldig te laten zijn.

In een codicil kan men niet een executeur aanwijzen die de uitvaart regelt. U kunt natuurlijk wel uw wens op dat vlak uiten, maar het is dan geen rechtsgeldige aanwijzing. Het is dan meer vrijblijven voor nabestaanden om die wens wel of niet te volgen.

Als uw ouders de neiging zullen hebben om uw wensen te negeren en hun eigen idee door te drijven, hebt u beslist een testament nodig.
Als u inschat dat zij ook wel uw codicil zullen respecteren, ook al zijn ze het er misschien niet helemaal mee eens, dan is het opmaken van een codicil voldoende.

U kunt het codicil in een gesloten enveloppe bewaren en op de enveloppe aantekenen dat deze direct na uw overlijden moet worden geopend. Het kan verstandig zijn om fotokopieën van het codicil ook in gesloten enveloppen aan een of meer vrienden te geven. Dit om te voorkomen dat het codicil kwijt raakt of door iemand die het er niet mee eens is kwijt gemaakt wordt. Bovendien kan het zijn dat iemand die het codicil of een afschrift heeft, net op vakantie is als u zou overlijden, of om een andere reden afwezig is. Dan gebeurt het nog niet zoals u wilt. U moet dus het risico spreiden door meerdere mensen een kopie te geven.

Bij een testament is het zo dat de notaris altijd het testament zelf bewaart. Het kan dus niet zoek raken of door ouders zoek gemaakt worden. Uw vrienden moeten alleen weten dat zij direct na het overlijden de notaris moeten waarschuwen. Ook is het handig om een fotokopie van het testament te geven aan mensen die u vertrouwt, in ieder geval aan de executeur. Hij of zij moet immers weten wat er moet gebeuren en moet er zonodig mee kunnen zwaaien. Bedenk dat als u in het weekeinde overlijdt, de notaris niet direct bereikbaar is. Dan zou uw uitvaart al in gang kunnen zijn gezet op een manier die u niet wilt. U voorkomt dat door aan mensen die u vertrouwt te vertellen wat u wilt en hen in een gesloten enveloppe een fotokopie te geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder