Bleef de verzekeringsagent in gebreke?
10 september 2002
Vraag nummer: 1069 (oude nummer: 1404)
Mijn overleden zwager had een levensverzekering. De verzekeringsmaatschappij echter verlangde een verklaring van erfrecht, terwijl dit niet nodig was, omdat de uitkering op naam van mijn zus gedaan moest worden. Pas na tussenkomst van de notaris gaf de verzekeringsagent toe dat het bewijs van erfrecht in dit geval overbodig was en keerde uit.
Kan mijn zus de notariskosten in dit geval verhalen op de verzekeringsagent?
Antwoord:
Geachte heer,
Ik vrees dat de kosten niet verhaalbaar zijn. U kunt het natuurlijk altijd proberen en flink wat tamtam maken. Maar ik vrees dat het als puntje bij paaltje komt weinig uithaalt.
Het verkrijgen van deskundig advies - zoals in dit geval de tussenkomst van de notaris - om een andere partij op andere gedachten te brengen is in beginsel een maatschappelijk risico dat iedereen loopt. Als u een keer ruzie krijgt met uw werkgever of met buren, om maar eens wat te noemen, en u schakelt een advocaat in die de zaal recht moet trekken, dan zijn de kosten van die advocaat in beginsel voor eigen rekening.
Ik trek ook maar de vergelijking met een rechtszaak. Als iemand een rechtszaak moet aanspannen of wanneer iemand anders tegen u een rechtszaak aanspant en u moet een advocaat inschakelen, zijn dat in principe eigen kosten. Als u de rechtszaak wint, is er soms een veroordeling van proceskosten, maar wat u dan als schadevergoeding krijgt, is vaak maar een klein deel zodat men er een flink bedrag bij inschiet, ook wanneer men totaal onschuldig is. Ik ken een recent voorbeeld van iemand tegen wie een rechtszaak was aangespannen, die kwam te zitten met advocatenkosten in de orde van grootte van ruim 10.000,-, die volledig in het gelijk werd gesteld, maar die maar een vergoeding van ongeveer 2.000,- toegewezen kreeg. Schade dus ongeveer 8.000,-. En daar is niets aan te doen.
Recht is niet altijd rechtvaardig, constateer ik dan maar weer eens.
mr W.G.H.M. van der Putten
10 september 2002