Weigering om afschrift akte van overlijden te verstrekken
13 mei 2019
Vraag nummer: 57865
Beste Mr. van der Putten,
Twee weken geleden deed ik aangifte van overlijden bij de gemeente Apeldoorn. Dit doe ik met eherkenning. Bij de gemeentes waar ik doorgaans aangifte doe, krijg ik digitaal het afschrift van de akte en het verlof toegestuurd. Vervolgens krijg ik een papieren versie op het door mij doorgegeven adres.
De gemeente Apeldoorn zegt een andere werkwijze te hanteren. Zij sturen namelijk geen papieren afschrift. Als ik deze wil moet ik aangifte doen bij de balie. Ik heb wel 13.40 euro afgerekend en ik heb gevraagd dit afschrift toch op papier toe te zenden. Dit wordt geweigerd omdat zij vinden dat ze dit niet hoeven te doen. Ook mijn 13.40 euro willen ze niet terugstorten ik heb immers het afschrift digitaal (in een beveiligde omgeving) ontvangen.
Mijn vraag is of de gemeente dit mag en mij kan verplichten naar de balie te komen voor een papieren afschrift, of dat ik van de gemeente mag verwachten dat ze dit aan mij toesturen. Op de website van de gemeente staat bij onkosten, een afschrift of uittreksel kost 13.40 euro, er staat niet bij dat deze digitaal of op papier wordt verstrekt.
Ben benieuwd naar uw reactie.
met vriendelijke groet,
Nancy Vanhoucke
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Uw vraag ligt op het vlak van het personen- en familierecht (Boek I van het Burgerlijk Wetboek). Deze rubriek gaat over de wetgeving op het gebied van begraven en cremeren. Dat is dus iets naders. Van het personen- en familierecht en het Besluit Burgerlijke Stand 1994 en de gebruikelijke uitleg en toepassing heb ik geen verstand.
Het toeval wil dat ik morgen een aantal medewerkers en senior medewerkers Burgerzaken van verschillende gemeenten spreek. Ik leg uw vraag aan hen voor.
Nu is het morgen.
Ik heb uw vraag aan enkele ervaren ambtenaren voorgelegd en hun reactie was eenduidig: de gemeente Apeldoorn is verplicht om een schriftelijk uittreksel uit het register van overlijden toe te sturen. Ik kreeg commentaren als: "Die mevrouw moet de gemeente vragen op grond van welke wet men geen schriftelijke akte zou hoeven toe te sturen. Daar komt de gemeente niet uit." Of: "Mevrouw moet de gemeente vragen om de weigering op schrift te stellen in de vorm van een voor bezwaar en beroep vastbaar besluit. Dan kan ze bezwaar aantekenen. De gemeente zal de weigering dan niet kunnen motiveren."
Dit lijkt mij een duidelijk en concreet advies.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.