Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Waar kan ik orginele overlijdensakte krijgen?

9 oktober 2012

Vraag nummer: 32142

ik heb de orginele overlijdensakte kwijt.waar kan ik terecht voor een orginele overlijdensakte.heb nodig voor bankzaken.mvg.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U hebt de originele overlijdensakte nooit gehad. Die wordt namelijk opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente van overlijden. Die akte bewaart de gemeente zelf, in het register van overlijden. De originele akte geeft men nooit af. Dat is wettelijk voorschrift.

Wat men wel kan krijgen - en dat zult u zeker bedoelen - is een 'uittreksel uit het register van overlijden'; dat noemt men vaak de overlijdensakte, ook al is dat een onjuiste benaming. Als u contact opneemt met de gemeente van overlijden van betrokkene, kunt u zeker een nieuw uittreksel krijgen.

U kunt naar het gemeentehuis gaan, maar veel gemeenten bieden ook de mogelijkheid om het uittreksel uit het register van overlijden via de site van de gemeente online aan te vragen en betalen. U moet dan gebruik maken van uw DigiD. Met DigiD kunt u direct online uw aanvraag indienen en met iDEAL betalen. Ook kunt u meerdere uittreksels of aktes uit de Burgerlijke stand tegelijk digitaal aanvragen
Men ontvangt dan het uittreksel binnen drie werkdagen thuis.
De kosten van een uittreksel bedragen (in 2012) euro 11,80.

Het is handig om zelf het originele uittreksel te bewaren en banken e.d. een fotokopie te geven. Anders kost het u telkens 11,80.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.