Verlof wel of niet aanwezig? (dan ook GEEN crematie of begrafenis!)
12 juli 2024
Vraag nummer: 68683
Geachte lezer van deze vraag,
Pasgeleden was ik op zaterdag bij een begrafenis. Uitvaartleider gaf aan de grafdelver van de begraafplaats aan dat alle documenten eerder al per mail naar de beheerder van de begraafplaats waren gestuurd. Later vernam ik dat het verlof er nog niet was en dat, voorafgaande aan de begrafenis, gecheckt had moeten worden of alle vereiste documenten aanwezig waren. Vraag: Wat geven de richtlijnen e/o regelgevingen aan?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Er had niet begraven mogen worden. De wet is duidelijk.
Het verlof tot begraven dient overhandigd te worden bij de begrafenis. Geen verlof = geen begraving.
Artikel 8 Wet op de lijkbezorging geeft ook aan dat er bij de kist een document moet zijn gevoegd dat de namen, de data van geboorte en overlijden van de overledene dan wel de geslachtsnaam van de doodgeborene bevat. Er moet zowel of de kist als op het document een registratienummer staan, dat aangeeft dat die twee bij elkaar horen.
De grafdelver had niet mogen accepteren dat de uitvaartleider vertelde alle documenten al naar de beheerder waren gestuurd. Zo is niet te controleren of de juiste kist aanwezig is en of de papieren wel compleet zijn.
Helaas is het zo dat enkele keren per jaar een verkeerde kist bij een crematorium of een begraafplaats belandt.
Helaas is het zo dat ik af en toe heb gehoord dat de uitvaartleider bij een uitvaart tegen de vertegenwoordiger van het crematorium of de begraafplaats heeft gezegd dat de papieren nageleverd worden. En in 2024 komt men dan met het verhaal "We hebben alles al gemaild". Jaja....
Helaas is zo'n mededeling een indicatie dat er iets niet klopte. Ik heb ook wel eens een situatie gekend dat de uitvaartleider in zo'n geval wist dat de verkeerde kist aanwezig was. En dat zij nadat de familie vertrokken was, het personeel van het begraafplaats vertelde dat het graf niet gedicht mocht worden.
Laat ik er niet te diep op ingaan, want ik word in dit soort situaties wel vaker om advies gevraagd en er komen allerlei herinneringen boven die niet passen bij een vrolijke zomerdag.
Ik heb ook gehoord dat uitvaartleiders in dit soort gevallen hun fouten of vergissingen proberen af te schuiven op het personeel van het crematorium of de begraafplaats. De uitvaartleider vertelt dan aan de familie: "De crematie mag niet doorgaan van het crematorium". Nee, de uitvaartleider heeft misschien een verkeerde overledene meegebracht. Dat moet eerst uitgezocht worden.
De wet kent een regeling voor dit soort gevallen. Als de papieren niet aanwezig of in orde zijn, kan de crematie of begrafenis doorgaan, als eerst duidelijk is dat er een verlof tot begraven of cremeren is en nadat de kist wordt geopende. Dan kan de overledene worden geïdentificeerd door twee personen die de overledene bij leven hebben gekend, in tegenwoordigheid van de houder van de begraafplaats of het crematorium. Dat is dus een vertegenwoordiger van het bestuur of de directie van de begraafplaats of het crematorium. Niet een grafdelver of een willekeurige medewerker van het crematorium.
Dat is een heel gedoe. Maar uw verhaal is alweer zo'n voorbeeld waarbij de papieren niet in orde waren en een uitvaartleider dat probeerde te verdoezelen.
De juiste papieren moeten op het juiste moment bij de juiste functionaris zijn. En niet in een mailbox op kantoor.
Als de originele documenten niet bij de kist zijn, mag geen crematie of begrafenis plaatsvinden.
Enkele voorbeelden waarbij het verkeerd ging, zijn te vinden in https://www.groene.nl/artikel/de-ander-z-n-brood
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1047144/begrafenisonderneming-brengt-verkeerde-lijk
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/04/na-onze-dood-a4060068#aflevering7 (verkeerde kist de oven in)
Een digitaal document per mail is nooit plaatsvervangend voor een origineel document. Dat is niets nieuws. Vroeger mocht ook een fax niet worden geaccepteerd.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.