Verlof uitstel na lijkvinding nodig?
8 juni 2009
Vraag nummer: 6606 (oude nummer: 13176)
L.S.
Wanneer een overledene wordt gevonden, bijvoorbeeld weken na overlijden, is het dan nodig om bij de begrafenis of crematie naast het verlof tot begraven/crematie, ook een verklaring van uitstel te overhandigen?
Ik ben n.l. werkzaam in het crematorium te Heerlen, en kom deze vraag wel eens tegen.
Alvast bedankt voor de genomen moeite.
met vriendelijke groet:
Joep Rademakers
Antwoord:
Geachte heer,
Het is duidelijk dat als iemand na weken wordt gevonden, de lijkbezorging niet meer uiterlijk de 5e dag na die van het overlijden kan gebeuren. Het is dan meer een kwestie van smaak (van de gemeente) of zij bij het verlof tot begraven/cremeren ook tevens een uitstelverlof afgeeft of niet.
Ik heb persoonlijk de neiging om het niet te doen (als ik gemeente zou zijn) omdat het een feit is dat door de omstandigheden de termijn niet gehaald is. Er moet formeel voor uitstel advies van een arts worden ingewonnen en wat kan die er nu voor zinnigs over zeggen? Er is geen keuze meer en de vergunning voor uitstel gaat er van uit dat die keuze er nog wel is.
De verantwoordelijkheid om uitstel te verlenen of formeel uitstel te vragen ligt bij de gemeente en de uitvaartverzorger, niet bij het crematorium of de begraafplaats. Het is niet zo dat niet meer gecremeerd of begraven mag worden als 6 dagen na het overlijden verstreken zijn en er geen uitstel verleend is. Voor het crematorium of de begraafplaats is alleen relevant dat er een verlof tot begraven of cremeren is.
Alleen als men na het vinden van het stoffelijk overschot nog een extra lange termijn wenst om de lijkbezorging te doen plaatsvinden, bij voorbeeld omdat men familie wil of moet opsporen of omdat familie uit het buitenland moet overkomen, kan het verlenen van verlof voor uitstel wel weer zin hebben. Maar dat is een afweging die de gemeente moet maken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten