Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Reden van overlijden in 1999

22 juli 2024

Vraag nummer: 68738

Geachte meneer/mevrouw, de oude vriendin van mijn oom is overleden in 1999. maar hij weet niet wat de reden is. is het dus mogelijk om te horen krijgen waarom iemand overlijd?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, dat is niet mogelijk.

Na zijn of haar overlijden wordt iedereen geschouwd door een arts. Maar dat is alleen om te beoordelen of men een natuurlijk of een niet-natuurlijke dood (ongeval, doodslag of ander misdrijf e.d.) gestorven is. De reden van het overlijden (bijvoorbeeld longontsteking, hartfalen, etc.) wordt niet onderzocht en in een dossier over de overledene opgenomen.

Voor het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt wel bijgehouden aan welk soort ziekte iemand is overleden, maar die gegevens worden anoniem verzameld. Het gaat daar om ontwikkelingen in de volksgezondheid van Nederland. Dat zegt niets over individuele personen.

Misschien wordt in een persoonlijk medisch dossier van iemand wel opgenomen of en zo ja aan welke ziekte iemand leed, vlak voor het moment dat hij of zij overleed. Ik weet niet hoe lang die gegevens bewaard worden. Maar ik weet wel dat zulke gegevens niet aan oude vrienden gegeven worden. Het medisch geheim blijft voortduren, ook als iemand overleden is.

Nabestaanden, waaronder erfgenamen, hebben geen recht op inzage in het dossier van een overledene, omdat het medisch dossier ook na overlijden onder het medisch beroepsgeheim valt. Het medisch beroepsgeheim eindigt dus niet bij overlijden. Dit geldt in het bijvoorbeeld ook voor de verzekeraar of politie/justitie.

Toch kent deze hoofdregel ook uitzonderingen.
In de volgende gevallen mag je het medisch dossier van een overledene wél inzien:
- wanneer de patiënt tijdens zijn leven toestemming heeft gegeven.
wanneer een nabestaande of voormalig vertegenwoordiger van de patiënt een mededeling van een incident heeft ontvangen op grond van de Wkkgz.
- Iemand heeft een zwaarwegend belang bij inzage in het dossier. Voorbeelden van een zwaarwegend belang zijn:
- de aanvrager vermoedt dat sprake is een medische fout.
- de voormalig vertegenwoordiger van de overleden patiënt wil het dossier inzien omdat hij zich moet verdedigen in een civiele procedure.
- wanneer het inzageverzoek wordt gedaan door de ouders of voogd van een overleden kind dat jonger is dan 16 jaar. Voor hen geldt een bijzondere regeling van inzage.

Zie o.a. vraag 44809 'Document waarop doodsoorzaak staat', vraag 25659 'Overlijdings papieren (medisch dossier na overlijden)' en vele andere vragen in de subrubriek 'Vaststellen dood / akte / verlof' van de rubriek 'Overige'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder