Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijdensakte

9 november 2008

Vraag nummer: 5841 (oude nummer: 11645)

hoe kom ik aan een overlijdens akte van mijn broer mijn oudste zus wil hem niet geven daar ik al 30 jaar geen contact met haar heeft ze zegt dat ze hem niet heeft ik heeft hem nodig voor verwerpen van erfdeel

Antwoord:

Geachte heer,

Een overlijdensakte bestaat niet.

De ambtenaar van de Burgerlijke Stand maakt nadat iemand aangifte gedaan heeft van het overlijden wel een akte van overlijden op. En die akte wordt opgenomen in het register van overlijden. Het register van overlijden is een onderdeel van de gemeentelijke basisadministratie. Die akte van overlijden wordt dus nooit aan nabestaanden afgegeven.

Wat men in de wandeling soms ook wel een 'akte van overlijden' of een 'overlijdensakte' noemt en wat u bedoelt, is een uittreksel uit het register van overlijden van de Burgerlijke Stand. Er kunnen onbeperkt uittreksels worden opgevraagd en afgegeven als dat nodig is. U kunt er 1000 krijgen, als u er maar 1000 betaalt; dat is alleen een dure grap.

Wat moet u doen?
U neemt contact op met de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar uw broer is overleden en dan kunt u om een uittreksel vragen. U kunt naar het loket gaan als u in de buurt woont, of anders een briefje schrijven met de doopnamen en geboorte- en sterfdata van uw broer, zodat men kan lezen om wie het precies gaat. Een uitttreksel kost meen ik iets tussen de 10,- en 11,- euro.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.