Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijdensakte van vader kind opvragen

2 februari 2015

Vraag nummer: 41380

de vader van mijn zoontje is overleden. wij waren niet meer samen en hij heeft ons zoontje niet officieel erkent. is het voor mij mogelijk om alsnog zijn overlijdensakte op te vragen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat kan.

De term 'overlijdensakte' is eigenlijk een verkeerd woord. Als iemand overlijdt, geeft een arts een verklaring van overlijden af, die bij de gemeente kan worden ingeleverd om aangifte van overlijden te doen. Van die aangifte maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een officiƫle 'akte van overlijden' op. Die originele akte wordt in de gemeentelijke administratie bewaard. Die krijgt niemand. De akte wordt opgenomen in het register van overlijden. Dat is - zeg maar - de administratie van alle overledenen in die gemeente.
Het register van overlijden, het register van huwelijken en het register van geboorten en verhuizingen, zijn samen de burgerlijke stand. Waarom vertel ik u dat? Omdat dat is, wat u moet hebben: een uittreksel van de burgerlijke stand. Zo staat het op de site van veel gemeenten, als u informatie over een overlijdensakte zoekt.

Wat nabestaanden nodig hebben en kunnen krijgen, is een uittreksel uit het register van overlijden. Dat uittreksel is ook een officieel document. Maar het is niet de overlijdensakte. Toch wordt het door bijvoorbeeld uitvaartverzorgers vaak wel zo genoemd.

Maar nu. U wilt dus een uittreksel uit het register van overlijden van de vader van uw zoontje. Nou, dat is geen probleem. In principe kan iedereen uit een register van overlijden een uittreksel aanvragen. Dat moet gebeuren in de gemeente van overlijden. Let op, dat is niet altijd de woongemeente. Als iemand bijvoorbeeld in een dorp woonde, maar in een ziekenhuis in een stad is overleden, dan moet u in de gemeente van die stad het uittreksel opvragen.

Bij veel gemeenten kunt u het uittreksel via de site opvragen. Het heet soms 'uittreksel burgerlijke stand' en het kost EUR 12,70. U kunt ook een briefje schrijven, bellen, of persoonlijk langsgaan. Het is vaak handig om vooraf even op de site van de gemeente te kijken. Men zal u vragen waarom u het uittreksel wilt hebben (nou, het betreft de vader van uw kind), of u zich kunt legitimeren e.d.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?



TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.