Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijdensakte broer (2) en zijn persoonskaart opvragen

27 juli 2020

Vraag nummer: 61267

Geachte heer mr. W.G.H.M. van der Putten,

Na uw advies heb ik toch de overlijdensakte ontvangen. Dit was de reactie:

> U heeft gelijk dat, bij de erfenis door gaat naar zussen of broers, bij ontbreken van een gezin. Ik heb dit overlegd en we willen u toch ter harte zijn en de overlijdensakte verstrekken.<

De gemeente heb ik vanaf het begin eveneens verzocht om een afschrift persoonskaart. Deze kwam niet met de overlijdensakte. Ik heb de gemeente gevraagd naar de persoonskaart. Hierop reageren zij als volgt:

> U blijft verwijzen naar e-mails en de brief. Wij mogen geen kopie persoonskaart verstrekken.<
Zij blijven tegenwerken. Heeft u nog advies voor mij?

Graag hoor ik van u.

Met vriendelijke groet,

Mw. X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De gemeente heeft gelijk. Zij mag geen kopie van de persoonskaart afgeven. Niet aan een erfgenaam, aan niemand. Althans, de gemeente mag dat niet zelf doen. Daar is een speciale regeling voor.

De gemeente stuurt de kaart naar het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) in Den Haag. Daar kunnen na een jaar afschriften van de persoonskaart worden opgevraagd. Maar - nu komt het - het CBG mag geen complete kopie afgeven. Bepaalde gegevens moeten worden afgedekt, zoals adres, religie, bepaalde aantekeningen van de gemeente en soms ook de naam van de arts die de overlijdensakte heeft getekend.

Persoonskaarten en -lijsten van personen die langer dan een jaar dood zijn, kunnen - met de genoemde beperkingen - worden opgevraagd bij het CBG. De adresgegevens worden pas openbaar als de betreffende persoon langer dan twintig jaar dood is.

U kunt dus over ongeveer een jaar terecht bij het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.