Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijdens papieren kleine wijziging in de wettekst

23 oktober 2002

Vraag nummer: 1315 (oude nummer: 1663)

Thu Nov 23 23:28:22 2000

Geachte heer van der Putten,
bedankt voor uw snelle reactie op mijn vraag over de begraaftermijn en de eventuele gevolgen van thanatopraxie op deze.
Fijn dat u mijn menig hieromtrent deelt.
Toch nog een vraag, in uw reactie schrijft u dat er over een of twee jaar een wetswijziging aan komt.
Misschien is het dan makkelijk of wenselijk om onnodige risico's en het gesoebat over overlijdenspapieren met doktersassistente's en doktoren te voorkomen, om in artikel 7.1 van de wet op te nemen dat de arts de verklaring van natuurlijk overlijden ONVERWIJLD invuld. (Het formulier voor het CBS kan hij daarna in de praktijk waar hij alle medische gegevens heeft op zijn gemak invullen en opsturen naar de gemeente)Dit ook ter voorkoming van eventuele problemen bij of na het overbrengen van een overledene. Meestal is de arts niet meer ter plekke als wij de overbrenging dienen te verzorgen en vaak wordt geen enkele verklaring achtergelaten waaruit blijkt dat de overledene een natuurlijke dood is gestorven. (Wij moeten dan maar afgaan op mededelingen van de aanwezige nabestaanden) Met de steeds meer verhardende maatschappij is het niet ondenkelijk dat een overledene wordt verplaatst die geen natuurlijke dood is gestorven. (Hetgeen dan achteraf pas wordt geconstateerd) Dit kan voor ons als uitvaartondernemers minder prettige gevolgen hebben. Door een hulp officier werd mij eens verteld dat wij in principe niemand mogen verplaatsen tenzij wij ons overtuigd hebben van een natuurlijke dood. Dit kan alleen door een overlijdensverklaring betreffende natuurlijke dood afgegeven door de schouwende arts die ter plekke aanwezig is geweest.
Deze wijziging is misschien een goede suggestie om zowel de belangen van de Arts,( goede schouw ter plekke) familie (geen extra kosten i.v.b. met reis- wachtijden van de uitvaartverzorger voor ophalen papieren bij arts) en uitvaartondernemers (soepelere afhandeling) te behartigen.
In afwachting van uw reactie.
Met vriendelijke groeten
J. Dorssers

Antwoord:

Fri Nov 24 12:20:14 2000

Geachte heer Dorssers,

Ik hoor zoveel klachten over de afgifte van de verklaring van overlijden door artsen, van uitvaartondernemers maar ook van gemeenten, dat het m.i. inderdaad gerechtvaardigd is om de wet enigszins aan te scherpen. Ik zal dit eens in mijn contact met het ministerie inbrengen.

mr W.G.H.M. van der Putten

24 november 2000

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder