Overbrenging overledene zonder verklaring van overlijden
2 februari 2002
Vraag nummer: 740 (oude nummer: 832)
Thu Mar 2 11:10:28 2000
Is een begrafenisondernemer gerechtigd een overledene over te laten brengen cq te laten vervoeren zonder een bewijs van overlijden van een arts te hebben (Doodsbriefje A)?
Antwoord:
Geachte heer,
U vraagt of een begrafenisondernemer gerechtigd is om een overledene te laten vervoeren, zonder dat een arts al een verklaring van (natuurlijk) overlijden geeft afgegeven.
Het is mij bekend dat in de praktijk vaak gezegd wordt dat dit niet mag, maar het mag wel. Er moet wel een 'maar' aan toe worden gevoegd, namelijk als er sprake of vermoeden is van een niet-natuurlijke dood.
Het zal u bekend zijn dat artikel 76 Wet op de lijkbezorging zegt dat wanneer tekenen van een niet-natuurlijke dood aanwezig zijn of niet uitgesloten geacht kunnen worden, het lijk niet mag worden vervoerd. Ik zou daar zelfs aan toe willen voegen: niet mag worden bewogen. Uit de houding van de overledene kan bijvoorbeeld soms worden afgeleid of hij/zij gewoon van de trap is gevallen, dan wel het slachtoffer is geworden van iemand die hem/haar geduwd heeft. Ik verzin maar even iets. Het is dan onverstandig om het lichaam te verslepen van half hangend op de trap naar languit liggend in de hal, bijvoorbeeld (al zou dat wenselijk zijn i.v.m. optredende verstijving).
Als er echter geen enkele aanwijzing is dat sprake is van een ongeluk of een andere niet-natuurlijke dood, mag het lichaam wel al bijvoorbeeld naar een mortuarium worden overgebracht, voordat het door een arts is geschouwd. Maar het is natuurlijk altijd het veiligste om eerst een arts te laten kijken.
mr W.G.H.M. van der Putten
2 maart 2000