Naam ex-partner op Overlijdensakte van overledene
24 augustus 2024
Vraag nummer: 68844
Mijn broer was al enkele jaren wettelijk gescheiden van zijn vrouw en toch staat de naam van zijn ex-vrouw op zijn overlijdensakte. Mijn broer was na zijn scheiding niet meer getrouwd geweest en hij had ook geen andere partner. Waarom staat dan toch de naam van zijn ex-vrouw als 'laatste echtgenote' vermeld op zijn overlijdensakte?
Hartelijk dank voor uw antwoord op mijn vraag.
Antwoord:
Geachte heer,
Hebt u het over een Nederlands uittreksel uit een overlijdensakte?
De gemeente maakt de overlijdensakte op en bewaart die in haar archief; de familie kan een uittreksel uit de overlijdensakte krijgen. Dat uittreksel wordt vaak ook door de uitvaartverzorger en de familie de overlijdensakte genoemd. Maar het is dus niet de 'echte' akte van overlijden.
Op de uittreksels van de overlijdensakten staat vermeld: "Gehuwd met: ...." en "Geregistreerde partner van: .....".
Als iemand weduwe of weduwnaar is, wordt de overleden partner niet op het uittreksel vermeld.
Ik weet ook niet waarom in het geval van een scheiding de laatste echtgenote op het uittreksel van uw broer vermeld wordt. Ik heb bij mijn werkzaamheden de afgelopen jaren tientallen uittreksels gezien, maar nooit met de vermelding 'laatste echtgenoot'.
Echter de opmaak van aktes van overlijden en het verstrekken van uittreksels valt onder het personen- en familierecht. Daar heb ik geen kennis van. Daar is deze site ook niet voor. Ik weet alleen iets over de wetgeving voor begraven en cremeren.
Als u wilt weten waarom de laatste echtgenote op het uittreksel van de overlijdensakte vermeld staat, kunt u het gewoon vragen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling Burgerzaken van de gemeente die het uittreksel heeft gemaakt. Gewoonlijk staat de naam onder aan het formulier.
Als de voormalige echtgenote van uw broer nog onder "Gehuwd met" op het uittreksel staat, zou het kunnen zijn dat uw broer nooit echt formeel gescheiden is. Als er een vonnis van een rechtbank is, is er nog geen scheiding. Die is er pas als het vonnis wordt verwerkt in de administratie van de gemeente. Heel soms wordt wel eens door een advocaat vergeten het vonnis naar de gemeente te sturen en te controleren of de gemeente een aantekening in de BRP (de Basisregistratie Personen, het bevolkingsregister) heeft gemaakt.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.