Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geen overlijdensdatum bekend; kan ik Akte van overlijden opvragen?

15 februari 2022

Vraag nummer: 64402

Ik denk dat mijn ouder overleden is maar had daar geen contact meer mee. Kan ik een akte aanvragen zonder overlijdensdatum?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat kunt u altijd proberen. Het lastige is niet het niet kennen van een datum van overlijden, maar het niet kennen van de gemeente van overlijden.
Het ligt voor het hand om de woongemeente van uw ouder te benaderen. En anders een buurgemeente waar een regionaal ziekenhuis of een hospice gevestigd zijn. Daar overlijden ook relatief veel mensen. En die gemeente heeft dan het overlijden in haar bestanden staan.

Als kind van uw ouder bent u in principe erfgenaam. Als u onterfd zou zijn, hebt u nog altijd aanspraak op een kindsdeel.
Dat betekent ook dat u recht hebt op het kunnen aanvragen van een akte van overlijden.

Als u niet weet waar uw ouder overleden is, zou ik eerst eens overleggen met de afdeling Burgerzaken van uw eigen gemeente. Zij behoren u te kunnen zeggen hoe en waar u aan de akte van overlijden kunt komen, want ze kunnen mijns inziens zien dat en waar uw ouder overleden is.

Als u er met de gemeente niet uitkomt, kunt u een notaris om hulp vragen. Die kan dat soort zaken snel opvragen.

Althans, dat denk ik. Aktes van overlijden en dergelijke liggen juridisch op het terrein van het familierecht. Dat is een andere tak van sport dan de regelgeving voor begraven en cremeren waar deze rubriek over gaat. Maar ik hoop dat u toch een stukje verder komt.

Nog een ander idee: er is in Nederland een kennisinstituut voor deze materie, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken / NVVB in Zoetermeer. Telefoon 079 361 7747, www.nvvb.nl. U kunt uw vraag daar herhalen.
Ook gemeenten gaan hier voor advies naar toe, dus men moet u ook kunnen vertellen hoe u er achter komt waar uw ouder overleden is.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Vaststellen dood / akte van overlijden / verlof tot begraven of cremeren'.


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.