Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Datum ondertekening verklaring van overlijden

3 augustus 2009

Vraag nummer: 6771 (oude nummer: 13522)

Geachte heer Van der Putten,

De volgende (praktijk)situatie doet zich voor:

Een arts constateert het (natuurlijk) overlijden van één van haar patiënten op de 10e van de maand. Met die wetenschap keert zij terug naar de praktijk om vervolgens op de 11e van de maand een verklaring van overlijden in te vullen met als datum overlijden de 10e en onderaan het witte briefje ondertekend op de 11e.
Op moment van het doen van aangifte van overlijden doet de ambtenaar van de burgerlijke stand hier enigszins moeilijk over.
In hoeverre heeft deze ambtenaar recht van spreken?

Antwoord:

Gaechte heer,

U bedoelt dat de ambtenaar van de burgerlijke stand zou menen dat de verklaring van overlijden niet rechtsgeldig zou zijn of iets dergelijks? Dat is onjuist.

Het model van de verklaring van overlijden is vastgesteld in Bijlage I van het Besluit op de lijkbezorging. Op het formulier moet de datum van overlijden worden ingevuld; het formulier moet worden ondertekend en gedagtekend door de schouwende arts. De datum van overlijden kan een andere datum zijn dan die van ondertekening van het formulier. Anders had in het formulier iets gestaan als "Ik verklaar dat heden is overleden ..." Maar dat staat er niet. Er staat ook niet in de Wet of in het Besluit op de lijkbezorging dat een overledene moet worden geschouwd op de dag van het overlijden, of dat terstond een verklaring moet worden opgemaakt.
Het handelen van de arts lijkt mij geheel correct.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.