Constatering overlijden en verplaatsing lichaam
5 september 2007
Vraag nummer: 4946 (oude nummer: 9662)
Geachte Heer.
Familie of iemand anders ziet dat iemand overleden is, mag de overledene dan al verplaatst worden voordat een arts het overlijden heeft bevestigd en de noodzakelijke verklaring van overlijden heeft opgemaakt. Ik kan het nergens in de WLB vinden.
Mvg: Albert Bolink
Antwoord:
Geachte heer,
Er zijn wel regels over het verplaatsen van een overledene.
Wanneer tekenen of aanduidingen van een niet-natuurlijke dood aanwezig zijn of wanneer in verband met andere omstandigheden een niet-natuurlijke dood niet uitgesloten kan worden, mag het lijk niet worden vervoerd dan met verlof van de officier van justitie (artikel 76 Wlb). Ik denk dat je daar 'verplaatsen' ook onder moet laten vallen.
Eigenlijk is het gewoon een kwestie van gezond verstand, al naar gelang de omstandigheden. Iedereen snap dat je bij een moord niets moet aanraken of veranderen. Maar als opa in zijn stoel overleden is en uit de stoel gegleden is, is er niets op tegen om aan die vervelende situatie een einde te maken.
Er zijn in dit verband wel vergelijkbare vragen gesteld.
Zie in de sub-rubriek 'Vragen van uitvaartondernemers' en bijvoorbeeld vraag nr. 7896 'Aanvang uitvaartzorg (mag uitvaartverzorger pas beginnen nadat arts natuurlijke dood heeft vastgesteld?)'.
Er zijn geen termijnen waarbinnen het vaststellen van de dood is voorgeschreven. Maar om de noodzakelijke zorg na overlijden zo goed en snel mogelijk te kunnen laten beginnen is het wel zaak om snel te handelen. Men kan een dode niet als dode behandelen als niet beoordeeld is of deze dood is. Zie vragen in de sub-rubrieken 'Vaststellen dood', 'Natuurlijke en niet-natuurlijke dood', 'Vragen van uitvaartondernemers' e.d. in de hoofdrubriek Overige onderwerpen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten