Belangrijke vragen over de dood van mijn moeder
21 februari 2025
Vraag nummer: 69633
Ik heb een vraag. Hier zit ik heel erg mee. Het gaat over mijn moeder. Ik twijfel of haar dood geen schijndood was. Hoe weet je of er geen sprake was van schijndood?
Ik heb mijn moeder zien liggen. Toen ik haar zag had zij nog haar eigen lichaamsgewicht. De dag erna zag zij er heel anders uit in het mortuarium . Haar postuur was daarna heel anders. Zij zag er daarna ook anders uit in haar gezicht qua kleur. Doen jullie na het overlijden iets bijvoorbeeld qua vocht eruit halen waardoor iemand beter in de kist kan? Is het echt zo dat iemand na overlijden er bleek uitziet? Hoe is dat bij iemand met een halfindonesische afkomst? Zij zag er namelijk niet lijkbleek uit, zoals op internet staat. Hoe ziet dat na overlijden eruit bij iemand met een lichte pigmentatie op de huid? Hoe zit het met opgraven om de doodsoorzaak te achterhalen? Mag een dokter hier toestemming voor geven of gaat dit via de nabestaanden? Ik hoor het heel graag terug. Ik zit hier heel erg mee.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Iedereen wordt na zijn of haar overlijden door een arts onderzocht om te kijken of er echt sprake is van een overlijden en of het een natuurlijke dood is of niet. Bij een niet-natuurlijke dood wordt gekeken of er aanleiding is om nog verder te onderzoeken of een strafbaar feit gepleegd is of niet. Maar er wordt dus ook eerst gekeken of iemand wel echt dood is en er geen sprake is van schijndood.
Dat uw moeder er een dag na haar overlijden heel anders uit zag dan daags tevoren, is heel goed mogelijk. Een overledene verliest vocht, op natuurlijke wijze.
Een uitvaartverzorger haalt geen vocht uit te lichaam.
Om een overledene op te laten graven om de doodsoorzaak te achterhalen, is niet mogelijk zonder vergunning van de burgemeester. Ik vermoed dat u die vergunning niet krijgt, alleen om de doodsoorzaak te achterhalen.
U hebt niet geschreven hoe lang geleden uw moeder overleden is, maar bepaalde dingen kun je na enige tijd niet meer achterhalen. Simpelweg omdat het weefsel verteert en dus verdwijnt.
Als u zich zorgen maakt over de mogelijke doodsoorzaak van uw moeder, adviseer ik u om eens te gaan praten met de huisarts van uw moeder. Misschien had uw moeder een onderliggende ziekte.
Als uw moeder in de laatste dagen van haar leven in een ziekenhuis heeft gelegen, kan het ziekenhuis misschien nog een dossier hebben waar uit af te lijden valt waaraan uw moeder is overleden.
De gemeente heeft dergelijke gegevens niet.
Zie vergelijkbare vragen over het achterhalen van een ziekte e.d. in de subrubriek 'Vaststellen dood / akte van overlijden / verlof tot begraven of cremeren'.
U stelt verder vragen die een eenvoudige jurist als ik niet kan beantwoorden.
Over de verandering van een lichaam na het overlijden zou u ook met uw eigen huisarts kunnen praten, of met een overledenenverzorger in een mortuarium of met een uitvaartleider.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.