Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Aangifte tweelingzus overleden 1963 en zoontje 1984

21 november 2022

Vraag nummer: 65727

Goedendag,
Mijn ouders zijn beide overleden, kan ik mijn tweelingzus geboren 1963 nog registreren als mijn beide ouders niet in leven meer zijn?
Ook is mijn zoontje levenloos geboren in 1984 en niet geregistreerd, met mijn ex-man heb ik geen contact meer, maar kan ik hem alsnog registreren? Het wegmoffelen wat in verleden heel normaal was doet onrecht aan deze kinderen die wel geleefd hebben tijdens de zwangerschap en ook duidelijk gevoeld werden.
Het is zelfs zo dat mijn moeder op zoek ging naar een vriendin omdat ze het gevoel had dat ik iets miste en dat voelt af en toe ook zo.iemand waar je wat mee kunt delen? Ook schaften ze een hondje aan waar ik een enorme band mee had, meer als mijn zussen en broertjes. Mijn zusje ligt wel begraven bij het graf van mijn ouders en onlangs na het overlijden van mijn vader hebben we er een hartje op laten plaatsen voor ons zusje.
Graag hoor ik wat mogelijk is?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan helaas op uw vragen geen antwoord geven.

Deze site is bedoeld voor de regels voor begraven en cremeren. Uw vraag ligt op het gebied van het personen- en familierecht. Daar heb ik geen verstand van.

Ik adviseer u om dit te bespreken met een ervaren ambtenaar van de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Die ambtenaren kennen deze wetgeving. Of weten waar ze moeten kijken als ze het voor de zekerheid opzoeken.

Mijn inschatting is dat u uw tweelingzus niet kunt laten registreren, maar uw zoon wel. Maar, zoals gezegd, het is mijn vakgebied niet.
Misschien kan de aangifte (alleen) gedaan worden in de gemeente waar u in 1984 woonde of waar het ziekenhuis ligt waar uw zoon levenloos is geboren.

Het is fijn dat je tegenwoordig bij veel gemeenten een afspraak kunt maken, om dit soort kwesties rustig te bespreken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIPTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder