Aangifte overlijden / verlof lijkbezorging
23 augustus 2018
Vraag nummer: 55909
Geachte heer van der Putten,
Na alweer een discussie met een ambtenaar burgerlijke stand graag uw visie/advies.
In mijn optiek is voor de aangifte overlijden enkel een A+B verklaring nodig. Tenzij het een lijkvinding is: dan doet de OVJ aangifte van overlijden.
Dus het verstrekken van het uittreksel uit de overlijdensakte staat volgens mij los van een verlof tot cremeren/begraven.
Met andere woorden: een ambtenaar moet altijd een uittreksel én verlof af kunnen geven, ook als locatie en datum van lijkbezorging nog niet bekend is. Het is immers aan de houder van crematorium of begraafplaats om te controleren of de termijn van lijkbezorging niet overschreden wordt.
Echter, vrijwel altijd hamert de desbetreffende ambtenaar op "het vakje dat nog ingevuld moet worden".
Ik kijk uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Een uitvaartverzorger
Antwoord:
Geachte heer,
Er kan volgens de wet aangifte van overlijden worden gedaan door iedereen die uit eigen wetenschap kennis draagt van het overlijden. De persoon die aangifte doet moet zich legitimeren. Meestal wordt tegelijk met het doen van aangifte het verlof tot begraven of cremeren gevraagd, maar eigenlijk staat dat los van elkaar.
Voor het doen van aangifte van overlijden is geen A + B-verklaring van de schouwarts nodig. Dat is alleen nodig als een verlof tot begraven of cremeren wordt gevraagd.
Voor het verstrekken van het uittreksel uit het register van overlijden (de overlijdensakte) is geen A + B-verklaring nodig. Het staat inderdaad los van een verlof tot cremeren of begraven.
In de praktijk wordt dit ten onrechte allemaal aan elkaar gekoppeld, alsof het een een voorwaarde voor het ander is. Dat is niet zo. Ik hoorde en las recent ook dat in een oefenvraag in het kader van het examen als Register Uitvaartverzorger van de NAVU op dit punt de fout in wordt gegaan. Overigens stonden er wel meer foute vragen, of beter gezegd foute antwoorden, tussen de oefenvragen. Dat roept vragen op over de kwaliteit van de registratie als Register Uitvaartverzorger. Maar dat terzijde.
Een ander punt is dat in het verlof tot begraven of cremeren, geen datum en geen locatie van de begraving of de crematie behoeft en behoort te staan. Zie het model van het verlof, zoals voorgeschreven in de ministeriële regeling 'Vaststelling model-formulieren verlof tot begraving/verbranding en ontleding van een lijk' uit 1991.
De voorgenomen datum of locatie van de uitvaart hoeft ook helemaal niet bij de gemeente gemeld te worden bij het vragen van het verlof. Als de ambtenaar van de burgerlijke stand de afgifte van het verlof daarom weigert, kan een formele klacht worden ingediend.
Inderdaad is het aan de houder van crematorium of begraafplaats om te controleren of de termijn van lijkbezorging niet overschreden wordt.
Ik denk dat de betreffende ambtenaar die meent dat nog een vakje ingevuld moet worden, zijn formulier maar eens moet nakijken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene:
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.