3 x verlof tot begraven
30 juni 2010
Vraag nummer: 7615 (oude nummer: 15869)
Geachte heer Van der Putten,
hoe vaak kan een gemeente een verlof tot begraven of verbranden afgeven voor 1 en dezelfde persoon. Onlangs ontving ik van een uitvaartondernemer een kopie van een verlof tot begraven. Het origineel zou worden opgestuurd. Dit origineel was echter een verlof tot verbranden.
Nadat ik hierover gebeld had zou de uitvaartleider hierover contact opnemen met de betreffende gemeente en ontving ik een origineel verlof tot begraven. Daarna onving ik rechtstreeks van de gemeente een origineel verlof tot begraven/verbranden.
Dus uiteindelijk had ik drie originele verloven!, 1 voor begraven, 1 voor verbranden en 1 voor begraven/verbranden.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord, Ron van looij
Antwoord:
Geachte heer,
Hahaha!
Hier zijn geen regels voor. En er is geen beperking. Een ambtenaar van de burgerlijke stand kan wel 10 verloven afgeven, maar men kan natuurlijk slechts 1 verlof eenmalig gebruiken. De andere zijn overbodig. Maar niet onmogelijk of onwettig. Je hebt er alleen niets aan.
Anderzijds is het niet verstandig om veel verloven af te geven, omdat er wellicht misbruik van kan worden gemaakt. Het verlof zou gebruikt kunnen worden voor een andere overledene, waar geen aangifte van overlijden voor is gedaan. Het zou een handje kunnen helpen om een 'perfecte moord' te plegen, als men op dezelfde dag zowel in Den Helder als in Maastricht ogenschijnlijk dezelfde persoon ter aarde bestelt of cremeert.
Dus ik denk dat ambtenaren burgerlijke stand er wel goed aan om zuinig te zijn met de afgifte van verloven.
Ik heb wel eens vaker de vraag gehad of men met een verlof tot cremeren ook zou mogen begraven of andersom. Mijn conclusie is dat dat kan, eigenlijk dient het verlof alleen tot lijkbezorging en is het om het even of er wordt begraven of gecremeerd. Het onderscheid heeft geen functie meer; ik weet eigenlijk niet eens zo snel of het ooit wel een functie heeft gehad, anders dan dat het 'raar' is om met een verlof tot begraven een overledene te cremeren. Of andersom. Een 'verlof tot lijkbezorging' zou geen goede term zijn, omdat ook het ter beschikking stellen van de wetenschap onder lijkbezorging valt en daar niet de ambtenaar van de burgerlijke stand maar de burgemeester het verlof voor afgeeft.
Maar het zou wel praktischer zijn als gemeenten standaard een 'verlof tot begraven of cremeren' zouden afgeven.
Overigens zou ik nooit tot begraven of cremeren overgaan aan de hand van een fotokopie van een verlof. Daar kan makkelijk mee geknoeid worden. Ik zou als beheerder altijd een origineel verlof willen hebben.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten