Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wil mij laten cremeren zonder iemand er bij

13 oktober 2024

Vraag nummer: 69107

Als ik word gecremeerd, dan wil ik er niemand bij hebben, heb zelf geen man of parter of kinderen. Maar wel familie, heb geen contact meer mee. En dat wil ik ook zo houden, maar als ik ze niet bij de crematie wilt hebben. Zal ik dat moeten opstellen, punt alleen is dat er dan niemand zal zijn die dit alles voor me regeld als ik er niet meer ben. Heb voor de rest ook niemand, en waar ik jammer genoeg woon wil ik er helemaal buiten laten. Die zijn al helemaal niet welkom, ik hoop ooit hier weg te zijn. Maar mocht er iets gebeuren wat niemand weet, wil hun dan niet er bij hebben. Is dat mogelijk, zonder iemand die dit regeld? Ook al stel ik alles zelf op, hoe alles moet gaan? De weinige spullen die ik heb, dat naar de kringloop. En heb toch geen geld om te geven, maar ook geen schuld? Dus kan ik dat zelf regelen, en dat de uitvaart dit doet? Ook als ik snel wilt gecremeerd worden, zo zonder kist? Wil niets aan toeval overlaten, wil niemand erbij en erven niets.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat gaat zo niet lukken, kan ik u zeggen.

Als u zelf niets regelt en overlijdt, zal waarschijnlijk de gemeente worden gewaarschuwd. De gemeente regelt een uitvaart, als niemand anders het doet. Maar een gemeente gaat niet zomaar en niet direct aan de slag. De gemeente zoekt eerst uit of er familie is, waarschuwt die familie en geeft die familie de kans om zelf de uitvaart te regelen.
De gemeente mag namelijk volgens de wet de kosten verhalen op goederen en gelden van de overledene, en als die goederen en gelden er niet zijn, op de erfgenamen. Maar die erfgenamen moeten zelf de kans krijgen om een goedkope(re) uitvaart te regelen. De uitvaart die de gemeente regelt, is namelijk 1 tot 2 duizend euro duurder dan wanneer nabestaanden zelf een uitvaart regelen.

U kunt wel regelen dat u wordt gecremeerd, waarbij familie, buren, bekenden etc. er buiten worden gehouden. Maar dat kost geld. Want u wilt of kunt het niet aan bekenden overlaten. Dan moet u mensen inhuren, zoals een notaris en een uitvaartonderneming. Die willen in de regel betaald worden.

U moet dan een testament hebben, waarin iemand benoemd wordt die de boel voor u regelt.
Hoe wordt die crematie betaald? En wie onderneemt actie? Want als u dood bent, wandelt u niet meer zelf naar een crematorium. Een crematorium wil alleen cremeren als zij een verlof tot cremeren overhandigt krijgt. U ontkomt er niet aan om te regelen dat iemand dat gaat doen en regelen.
U zegt "Mijn spullen kunnen naar de kringloop". Maar er moet iemand zijn die het doet en die iemand moet het ook MOGEN doen. Alleen erfgenamen kunnen uw spullen naar de kringloop brengen. Als u niets regelt en u hebt geen kinderen of partner, zijn uw broers en zussen automatisch erfgenaam. Maar die wilt u nergens bij betrekken. Dat loopt dus vast.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.