Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie is familie die de wens van overledene kan overrulen?

3 juni 2018

Vraag nummer: 55185

ik lees bij U dat familie indien unaniem de laatste wens van de overledene kan overrulen. Ik ben een broer van de overledene. Behoor ik ook tot "familie" of wordt daar uitsluitend een echtgenote onder verstaan??

dank voor uw antwoord

Antwoord:

Geachte heer,

U geeft niet aan waar u het precies gelezen hebt. Ik heb ruim tienduizend vragen behandeld, dus ik weet ook niet waar u aan refereert.
Onder 'familie' kunnen heel veel mensen vallen. Maar welke familieband relevant is, hangt van de omstandigheden af. Of er wel of geen familiebanden in de eerste of tweede graad (meer) zijn.
Hier gaat het echter ook om de positie van erfgenaam, die een familielid wel of niet heeft.

Het is grappig dat u als voorbeeld van 'familie' een echtgenote noemt, want een echtgenoot of echtgenote is nu juist de enige persoon die geen familie van de overledene is. Familie = bloedband. Met een echtgenoot is er geen bloedband. Maar in dit verband wordt de echtgenoot wel tot de familie gerekend.

Wat ik heb bedoeld te zeggen is dat nabestaanden van de overledene die de wensen van de overledene niet willen uitvoeren, dit kunnen doen als er geen andere nabestaande is die wel voor de wensen van de overledene opkomt. Uiteraard zouden alle nabestaanden altijd alle wensen van de overledene moeten respecteren en uitvoeren, maar in de praktijk gebeurt dat lang niet altijd. Ook niet als die wensen in een testament of codicil zijn neergelegd.

Het is niet zo dat men als broer of als echtgenoot wel wensen kan negeren en als kind niet.
Het gaat er telkens om wie de uitvaart regelt en wie erfgenaam zijn.

Normaal zullen een langstlevende echtgenoot en de kinderen samen de uitvaart regelen. Als er een testament is, waar in staat dat A moet gebeuren, maar de echtgenoot en kinderen kiezen voor B, dan heeft een broer van de overledene weinig in te brengen. Tenzij hij naar de rechter gaat en de echtgenoot en de kinderen van zijn overleden broer dagvaardt om de wensen van de overleden broer te volgen. Die wensen kan hij hard maken aan de hand van het testament. Bestaat er evenwel geen testament of codicil, dan wordt het al een stuk lastiger om aan te tonen wat de wens va de overledene was.

Als een overledene partner en geen kinderen had, dan zijn die broers en zussen de erfgenamen. Evenals de ouders, als die nog leven. Dan kunnen de broers en zussen samen het testament negeren, als zij dat willen.
Als er bijvoorbeeld 4 broers en zussen zijn en die het samen eens zijn, kunnen zij de laatste wens van de overledene overrulen. Als ze het niet eens zijn, kan een van de kinderen de kwestie aan de rechter voorleggen.

Als er geen kinderen en geen broers of zussen (meer) zijn, dan zijn de neven en nichten degenen die kunnen beslissen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder