Wie heeft het recht om opdrachtgever te zijn
23 juli 2011
Vraag nummer: 25356 (oude nummer: 16920)
Geachte Heer,
ik heb al een hele poos Uw antwoorden gelezen over verschillende onderwerpen, maar kan eigelijk geen antwoord vinden op mijn "probleem".
Het volgende is er aan de hand.
Ik woon sinds 2 jaar in Duitsland en mijn moeder woonde nog in nederland in een verzorgingshuis.
Daar was ik eerste contactpersoon.
Nu is mijn moeder overleden en heeft het verzorgingshuis mij niet als eerste het overlijden gemeld, maar eerst contact gezocht met de zus van mijn moeder. Deze kwam er wel eens, omdat ze nu eenmaal in de buurt woonde, ik zelf woon op ruim 700 km.
Deze week werd ik gebeld dat ze ernstig ziek zou zijn, maar haar zus dus de 2e contactpersoon wist dit al ruim van te voren. Mij werd verteld dat het goed zou zijn als ik naar haar toe zou komen.
Maar ze konden mij niet vertellen of het nog lang zou duren, maar erg haasten moest ik me niet.
Natuurlijk moest ik van alles regelen op mijn werk en ik moest regelen dat mijn dochter vrij kreeg van school (11 jaar), want die kun je natuurlijk niet zo maar achterlaten.
Voordat ik kon vertrekken hebben ze me gebeld dat ze was overleden.
En vanaf nu begint eigenlijk het probleem.
Mijn moeder had een uitvaartverzekering en deze is gebeld door het verzorghuis, maar deze hebben niet mijn telefoonnummer doorgegeven maar het nummer van de 2e contactpersoon. Mij hebben ze daarover niet ingelicht. Nu blijkt dus dat zij nu de opdrachtgever is en ik niks meer te vertellen heb. Ze regelt nu dingen waar ik niet blij van ben, want ik heb met mijn moeder eigenlijk de gehele uitvaart besproken.En over bv de as zei zij dat ze nog eerst wilde weten of er niet iemand anders voor mij de as wilde hebben.
Dus wat moet ik nu hiermee, welk recht heb ik.
Ik ben nl van mening dat het verzorghuis niet het recht heeft om iemand anders eerst te bellen (ze hebben mij niet eerst proberen te bellen) en zo door deze beslissing van hun zijde mij alle rechten ontnomen hebben.
Mag dit zo maar ?
Wat is hiertegen nog te doen ?
Want ik wil de laatste wensen van mijn moeder uitvoeren en wordt hierdoor nu ernstig gehinderd
Met vriendelijke groet
T v/d Vorst
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Van een afstand kan ik u niet adviseren, want de kwestie is te complex voor een goed advies. U moet e.e.a. persoonlijk en in detail met iemand kunnen bespreken.
Inderdaad heeft het verzorgingshuis een forse misser begaan door niet eerst met u contact op te nemen en u te laat te informeren over de toestand van uw moeder. Ik denk dat u het verzorgingshuis aansprakelijk kunt stellen voor de gevolgen. Maar dat betekent nu nog niet automatisch dat u dan opdrachtgever van de uitvaart kunt worden.
Een belangrijk punt is ook of uw moeder bij de uitvaartverzekeraar geen wensen heeft gedeponeerd inzake (het regelen van) haar uitvaart (door u).
Men heeft als kind niet automatisch het recht om opdrachtgever te zijn, maar als u moeder in detail met u haar wensen inzake de uitvaart heeft besproken, zag zij u blijkbaar toch als uitvoerder. Wat jammer dat zij dat blijkbaar niet in een testament of codicil heeft neergelegd.
Ik kan u alleen adviseren om heel erg snel een advocaat in de arm te nemen om af te dwingen dat de wensen van uw moeder gevolgd worden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen: