Welke namen op rouwkaart?
28 september 2017
Vraag nummer: 52149
Welke namen worden gebruikelijk genoemd op een rouwkaart? namen van zusters of broers, tweede graads dus. Wat als een zwager overleden is?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Er zijn geen regels voor. Iedereen mag op de kaart zetten wat hij of zij wil.
Gangbaar is dat als een man of vrouw met een gezin overlijdt, dat de namen van de langstlevende echtgenoot, de kinderen en hun partners en de kleinkinderen op de kaart komen.
Als iemand die alleenstand is en geen kinderen heeft komt te overlijden, staan meestal de ouders (als die nog leven) en de broers en zussen op de kaart. Soms ook de kinderen van die broers en zussen.
Als een zwager overleden is die een eigen gezin heeft, is het niet gangbaar dat de broers en zussen van zijn vrouw ook op de kaart komen, net zo min als zijn eigen broers en zussen. Maar het zijn allemaal persoonlijke keuzes. Als er een hechte band tussen de familie was en men regelmatig bij elkaar over de vloer kwam, is het misschien wel logisch oom die broers en zussen wel te noemen. Of aan te duiden.
Als Klaas de Vries is overleden die getrouwd was met Marie de Jong, kunnen Marie en hun kinderen met naam op de kaart, terwijl er onder ook nog komt te staan:
familie De Vries
familie De Jong
Er kunnen uitzonderingen zijn. Gangbaar is dat als een man of vrouw met een gezin overlijdt, dat de namen van de langstlevende echtgenoot, de kinderen en hun partners en de kleinkinderen op de kaart komen, zo schreef ik al. Maar stel dat er een zus/tante is met wie de overledene en het gezin intensief contact had, is er niets op tegen om die zus/tante ook extra te noemen. Men moet doen wat in de gegeven situatie voor de hand ligt.
Het is overigens logisch en fatsoenlijk om alleen namen op kaarten te zetten van personen die gevraagd is of zij dat ook willen of waar met redelijkheid van mag worden aangenomen dat ze er geen bezwaar tegen hebben. Als er bijvoorbeeld al 20 jaar geen contact is tussen 2 zussen is het onwenselijk om zo'n zus te noemen op de rouwkaart, als zij daar niets van af weet.
Zie andere vragen over rouwkaarten in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.