Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Waar ben ik toe verplicht na overlijden moeder?

23 november 2008

Vraag nummer: 5906 (oude nummer: 11789)

ik maak mij zorgen over wat mijn plichten zijn als mijn moeder komt te overlijden, zij woont ver van mij vandaan en ik zelf ben niet gezond en mijn man kan mij niet voor lange tijd in een verre stad begeleiden bij de zaken die geregeld moeten worden hij kan zo lang niet van zijn werk weg.
mijn moeder heeft nog 3 volwassen kleinkinderen maar heeft maar met een er van goed kontakt ik ben bang dat ik straks alles moet gaan regelen en betalen maar dat ik daarna de kinderen van mijn overleden zus op de stoep heb staan omdat die ik weet niet wat willen hebben terwijl ik beslissingen moet nemen over bv de inboedel en daar een opkoper voor wil inschakelen omdat ik geen verhuizing kan regelen.
ben ik verplicht om alles te regelen en te zorgen dat het huis leeg komt of kan ik de erfenis weigeren en hoe doe ik dat?
en kan mijn moeder ook een ander bv een kleindochter of het leger des heils alles laten regelen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het regelen van de uitvaart na het overlijden van uw moeder is iets wat geen dagen tijd kost. Dat kan in een gesprek van 2 uur en voor de rest telefonisch of per e-mail. En een uitvaartverzorger zal ook best voor overleg naar u toe willen komen, als reizen voor u erg bezwaarlijk is.

Uw moeder kan een testament of een codicil maken en daarin vastleggen dat een ander, bijvoorbeeld een kleindochter, alles regelt, als u daar erg tegen op ziet.

Als ik heb goed begrijp hebt u een overleden zus, die drie kinderen had. Dan zijn die drie kleinkinderen en u samen de erfgenamen, u voor eenderde deel en de kleinkinderen ieder voor eenzesde deel. Iedereen behoort voor zijn deel in de kosten van de uitvaart bij te dragen, als uw moeder geen spaargeld opf verzekering heeft.

Vragen over het regelen van de nalatenschap liggen op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.; alleen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie vraag 2345 in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies.

Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.