Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Volgorde namen rouwkaart (als overledene weduwnaar of weduwe was)

14 maart 2020

Vraag nummer: 60277

Mijn opa komt binnenkort te overlijden. Mijn oma is ongeveer 25 jaar geleden overleden. Na haar overlijden heeft mijn opa een nieuwe relatie gekregen. Ze zijn niet getrouwd, wel samenwonend. Wat is volgens de etiquette de volgorde op de rouwkaart? Eerst zijn huidige partner of toch zijn overleden partner aangezien hij daar langer mee samen was?

Antwoord:

Geachte heer,

Volgens de etiquette, maar vooral ook volgens de logica, komt een overleden echtgenoot niet in de lijst van ondertekenaars van een rouwkaart te staan. Een overledene kan geen mededelingen meer doen.

De gebruikelijke manier om aan te geven dat de overledene gehuwd is geweest, maar dat diens echtgenoot (m/v) eerder overleden is, is om te schrijven dat de overledene eerder gehuwd is geweest met (naam) die overleden is.

Bijvoorbeeld:

Heden overleed mijn geliefde zorgzame man, onze lieve vader en grootvader,
JAN de VRIES,
eerder gehuwd geweest met Jet Jansen, overleden in 1990.

datum,
Utrecht, Maria
Haarlem, Jan & Riet
Groningen, Marcel en Mirjam
etc.

Iedereen die de kaart krijgt, weet of snap dat Maria de huidige partner is. Vooral als er een regel wit is tussen de partner en de kinderen.

Er zijn natuurlijk ook allerlei varianten mogelijk, als bijvoorbeeld onder de naam van de overledene de woorden "weduwnaar van mevrouw J. Jansen (+ 1990)" of "echtgenoot van Jet (overleden 01-01-1111)" enz.

Vergelijk ook de vele andere vragen over rouwkaarten in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene, ook:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.